[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
ДДВ  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
Мартин


[Avatar]

Joined: 21/03/2011 14:37:54
Messages: 4
Location: Битола
Offline

Конечно најдов алгоритам за решавање на задачата ДДВ од државниот во 2010 но системот рече дека решенијата не се точни, побарав тест случај и кога го внесив тест случајот разликата во бројките беше 0,0002 .. нема razumen начин таа грешка да се поправи ... некој предлог?


P.S. Мислам дека го згрешив форумот

This message was edited 1 time. Last update was at 24/03/2011 21:40:50

tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

Мартин wrote:Конечно најдов алгоритам за решавање на задачата ДДВ од државниот во 2010 но системот рече дека решенијата не се точни, побарав тест случај и кога го внесив тест случајот разликата во бројките беше 0,0002 .. нема razumen начин таа грешка да се поправи ... некој предлог?


P.S. Мислам дека го згрешив форумот

Разумен начин: double наместо float. Секогаш.
[Email] [MSN]
Мартин


[Avatar]

Joined: 21/03/2011 14:37:54
Messages: 4
Location: Битола
Offline

и со float работи само треба да се заокружи на 2 децимали ми се чини
ова е солуцијата...како функција и резултатите се заокружуваат.
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Декларирај double x=1.18,y=1.05; int z=0;
Направи еден фор циклус каде што бројачот ќе ти е помал од бројот на производи(бидејќи и 0 се важи) И потоа со цин земи стринг, и ако стрингот што е внесен е еднаков на горниот стринг, цената множи ја по у и стај z++ за да можеш да видеш дали е внесен стрингот.. И после форот стај едно ИФ во кое ке проверуваш дали z е 0, и ако е нула ќе ја множиш цената по х и после само во cout ќе ја печатиш цената..

Се надевам дека помогнав.
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team