[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Медали  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

Ми паѓа на време со рекурзија на време О(2^N)
дајте идеја некоја
[Email] [MSN]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

Има решение со сложеност O(N) и со O(N*lg(N)). О(N) решението е динамичко, моето е 2 димензионално, [N][3]. Другото е барање на најголема неопаѓачка подниза, што се прави во O(N*lg(N)) со бинарно пребарување. Ако добро памтам во двата случаи треба да почнеш и од напред и од назад. Ако не успееш, пиши пак, ќе објаснам подобро, не сакам сега затоа што може сакаш да се помачиш уште малце.
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

Не успеав да ја решам. Дај уште некој совет.
[Email] [MSN]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

Ти пратив приватна порака.
Vikjan94Joined: 22/02/2011 20:11:00
Messages: 27
Offline

hristijan wrote:Има решение со сложеност O(N) и со O(N*lg(N)). О(N) решението е динамичко, моето е 2 димензионално, [N][3]. Другото е барање на најголема неопаѓачка подниза, што се прави во O(N*lg(N)) со бинарно пребарување. Ако добро памтам во двата случаи треба да почнеш и од напред и од назад. Ако не успееш, пиши пак, ќе објаснам подобро, не сакам сега затоа што може сакаш да се помачиш уште малце.


Те молам ако не ти е тешко да ми ги објасниш двата начина! Затоа што и мене ми текна да ја решавам со динамичко, ама на 7 тест примери ми паѓа на време. Веројатно затоа што јас имам два вгнездени циклуса, а се работи за големи вредности (до 30000).
VasilKJoined: 30/05/2010 12:29:35
Messages: 17
Offline

Еве го моето решение со динамичко.. Иначе ако може објаснување (или некој линк со објаснување ) за алгоритмот за наоѓање на најдолга неопаѓачка подниза со сложеност O(n*log n), ја го најдов на нет али ништо не разбрав
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team