[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Хаос во системот  XML
Forum Index » Општа дискусија
Author Message
mariomakoJoined: 03/03/2011 12:27:04
Messages: 34
Offline

Здраво, заден пат имав испратено овој код:


и гледам на тестот ми паднала на овој случај
Влез:
2 700


Точен излез:
39612


Кориснички излез:
-25924


а кога си тестирам со овие бројки на компјутерот си дава точен резултат?

Дали мислите дека ова е во ред ?


EDIT: Пробав и со другите примери кодот работи се како што треба, не изведувајте!

This message was edited 1 time. Last update was at 27/04/2011 13:14:19

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 445
Offline

Integer e, по правило, 16-битен податочен тип (на било каков процесор - 32 или 64-битен), и може да чува вредности помеѓу -32768 и 32767 (види документација - http://www.freepascal.org/docs-html/ref/refsu5.html). Затоа, системот вели дека твојата програма не го дава точниот излез (на конкретниот пример - 39612 > 32767).

Ти веројатно, доколку навистина твојата програма дава точни резултати локално, користиш некој друг компајлер (различен од официјалниот, и морам да кажам - стандардниот за меѓународните натпревари по информатика - Free Pascal).

Во секој случај - по завршувањето на секој натпревар - има одреден период за поднесување на приговори (кој за овој натпревар трае до 30.04.2011), и тоа е правилното место за поставување на ова прашање.

This message was edited 4 times. Last update was at 27/04/2011 14:38:28

mariomakoJoined: 03/03/2011 12:27:04
Messages: 34
Offline

Користам Dev-Pascal кој користи Freepascal 1.9 compiler
А што сакате да кажете со тоа "приговори", истиот код се тестира или ?

Поздрав
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 445
Offline

mariomako wrote:Користам Dev-Pascal кој користи Freepascal 1.9 compiler
А што сакате да кажете со тоа "приговори", истиот код се тестира или ?

Поздрав

Ако користиш Dev-Pascal, оди во
      Menu -> Options -> Compiler Options -> Pascal Compiler
и исклучи (одштиклирај) ги следниве опции:
      1. Try to be Delphi compatible
      2. Try to be TP/BP 7 compatible

Потоа, компајлирај ја програмата (Execute -> Compile) и изврши ја локално на примерот "2 700" - ќе видиш дека ќе добиеш излез "-25924".

This message was edited 1 time. Last update was at 27/04/2011 15:25:26

mariomakoJoined: 03/03/2011 12:27:04
Messages: 34
Offline

Значи сакате да кажете дека сум треба да користам longing тип на податоци?

Поздрав
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Да, до тоа е
 
Forum Index » Општа дискусија
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team