[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Групи - Почетна и Основна  XML
Forum Index » Општа дискусија
Author Message
GorjanJoined: 04/03/2011 17:08:38
Messages: 7
Offline

Минатата година учествував на натпреварите како учесник во почетничка група (од електронските, па се до државниот натпревар). Сега сум осмо. Дали има некое правило кое би ме доделило на некоја група или пак, изборот е мој? Ќе ве молам за појаснување.
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Сеуште нема правила за 2012 година, ама верувам дека ќе бидат слични на овие:
       http://mendo.mk/download/pravila2011.pdf

Прочитај го делот (на страна 1) после "Натпреварувачот при регистрација во системот за натпревари може да избере една од следните три групи:"
PapaZoneJoined: 04/04/2011 11:24:06
Messages: 18
Offline

А овде:
http://cs.org.mk/index.php/natprevari/osnovnoobrazovanie
пишува:
„Учениците од VII и VIII се натпреваруваат во областа Алгоритамски вештини - олимписка група со квалификација преку натпреварување на системот за електронски натпревари МЕНДО (ioi.ii.edu.mk)“

Да ли тоа значи дека основците (7-мо и 8-мо, по старо) можат / треба да се такмичат само во почетничка / олимписка група?
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Прво, морам да кажам дека јас малку избрзав кога напишав "верувам дека" правилата оваа година ќе бидат слични како тие од лани . Нема да бидат слични - ќе видите во наредните денови кога ќе се објават правилата и термините за натпреварите. Договорени се неколку посериозни промени.

Конкретно, што се однесува до ова прашање, мислам дека забуната се појавува оти правилата како што беа напишани лани (ова важи и за линкот што го напиша ти) беа ОК - ама за лани. Така е бидејќи до 2010 година основците и средношколците се натпреваруваа посебно. Минатата година, бидејќи на сите основци им беше прв пат да се натпреваруваат во почетничка група (таа претходно беше само за средношколци) - никој од нив не го прекршуваше правилото и се си течеше во најдобар ред. Сега пак, правилата што ги посочив јас делуваат различно од оние што ги посочи ти.

Уште еднаш, почекајте да се објават правилата за 2012 година - ќе биде таму се јасно напишано.
 
Forum Index » Општа дискусија
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team