[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
mesecina  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

za zadacava go simnav test primerot 3

input:
10
9 25
15 26
18 29
11 26
29 24
26 23
17 18
23 22
22 23
30 29

output:
23.6985

mojata programa za najbrzo reshenie go naogja ova:

(9, 25) -> (15, 26) -> (22, 23) -> (30, 29) (ova e tocnoto reshenie)

ama koga go presmetuva rastojanieto pravi greska:

sqrt((9-15)^2+(25-26)^2))+sqrt((15-22)^2+(26-23)^2))+sqrt((22-30)^2+(23-29)^2))=24.9096(treba da bide 23.6985)

dali moze nekoj da mi kaze zosto programata gresno mi go presmetuva rastojanieto i kako mozam toa da go sredam ...

ova e mojata programa:
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 444
Offline

Многу нули си ставил во DEC, скрати некоја - стави 0.0000001 Ти поминува на сите тест случаи решението така.

Double има ограничена прецизност - 15 до 16 точни цифри (првите - најзначајните). Твојата програма не ги наоѓа патиштата каде растојанието е точно 10 - на пример, во тест случајот што си го симнал од (22, 23) до (30, 29) растојанието е sqrt(8^2 + 6^2) = sqrt(64 + 36) = sqrt(100) = 10. Види го решението во викито - може да провериш дали има пат без операции со реални броеви.
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

MOI wrote:Многу нули си ставил во DEC, скрати некоја - стави 0.0000001 Ти поминува на сите тест случаи решението така.

Double има ограничена прецизност - 15 до 16 точни цифри (првите - најзначајните). Твојата програма не ги наоѓа патиштата каде растојанието е точно 10 - на пример, во тест случајот што си го симнал од (22, 23) до (30, 29) растојанието е sqrt(8^2 + 6^2) = sqrt(64 + 36) = sqrt(100) = 10. Види го решението во викито - може да провериш дали има пат без операции со реални броеви.lele, zaradi vakvi greski dobivam samoubistveni nagoni xD,

btw, sakam da prasham dali dokolku nekoj ima napraveno vakva prosta (tehnicka) greska, sto ne e od algoritamska priroda moze da si gi vrati izgubenite poeni na prigovor...
(na pr. dokolku jas se natprevaruvav vo napredna grupa i ova reshenie da go pratev, dali bi mozel na prigovor da gi dobijam site poeni?)
[Email] [MSN]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

За да ти помине решението треба да се смени нешто во кодот, значи според правилата не.
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

hristijan wrote:За да ти помине решението треба да се смени нешто во кодот, значи според правилата не.

tapa taka xD
[Email] [MSN]
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Moze treba da se napravi novo pravilo: "Glupi greski".
Da go definiram malce podobro
Da smees da promenis karakteri vo zadaca posle natprevar, i ako prethodno si imal 60, a sega 100, da imas 80. znaci ako si dobil x novi poeni, na poenite da ti se dodadat x/2.

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

filip_bujaroski wrote:Moze treba da se napravi novo pravilo: "Glupi greski".
Da go definiram malce podobro
Da smees da promenis karakteri vo zadaca posle natprevar, i ako prethodno si imal 60, a sega 100, da imas 80. znaci ako si dobil x novi poeni, na poenite da ti se dodadat x/2.


Колку карактери да смееш да смениш?

Не е фер тоа правило. Ако има некој грешка во логика и таа грешка се средува со промена на 5 карактери, а на некој друг логиката му е точна ама има на пример неколку променливи погрешно иницијализирано, ќе му требаат повеќе смени и ќе добие помалце поени.
Плус, зошто би ги менувале правилата на нашите натпревари кога на светските не ги менуваат? Така само ќе се навикнеш на нешто што го нема на светска и полошо ќе поминеш, а поентата на нашите натпревари е освен избирање на натпреварувачите кои ќе ја претставуваат Македонија и нивно спремање за светските и балканските натпревари.
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Dobro kiki, nemora da me tepas
Sakam da kazam deka greska kako <= mesto < ili == mesto = ili neshto slicno
Eve neka ne bide 5 karakteri, neka bide 3

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

**dokolku greskata bide od tehnicka priroda, a ne od algoritamska**,

na pr menuvanje na > vo == ke se smeta kako greska od algoritamska priroda(bidejki programata ke vleze vo nekoj if ili while kade sto ne vlegla predhodno),
dodeka koristenje na int kade sto broevite nadminuvaat 2^32 -1 (i brojot ke vrati nekoja bezveze vrednost), pristapuvanje na lokacija -1 vo niza (pri sto dava segmentation fault), ili pak si deklaliral niza so 5000 elementi, a programata pristapuva na 5001ot elementi pri sto programata ke dade segmentation fault(programata ke vrati nekoja bezveze vrednost),
ke se smetaat kako greski od tehnicka priroda.

ova bi mozelo da se tolerira bidejki promenite sto ke se napravat vo kodot ke nosat promeni vo krajniot rezultatot taka sto gi popravaat greskite (ili propustite) napraveni od strana na programskiot jazik (ne e nasha greska sto c++ neznae da sobira broevi pogolemi od 2^32 ako se deklarirani kako int), a nema da pravi promeni vo algoritmot na programerot

Pri vakvi prigovori strucno lice od timot na ZIM da napravi izmeni vo kodot taka sto reshenieto ke nosi povekje poeni D

This message was edited 1 time. Last update was at 10/04/2012 21:56:55

[Email] [MSN]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

За ова многу пати се има зборено и нема да се прифати. Затоа и не ме мрзи да објаснувам. xD
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

OP Magic Potato wrote:**dokolku greskata bide od tehnicka priroda, a ne od algoritamska**,

na pr menuvanje na > vo == ke se smeta kako greska od algoritamska priroda(bidejki programata ke vleze vo nekoj if ili while kade sto ne vlegla predhodno),
dodeka koristenje na int kade sto broevite nadminuvaat 2^32 -1 (i brojot ke vrati nekoja bezveze vrednost), pristapuvanje na lokacija -1 vo niza (pri sto dava segmentation fault), ili pak si deklaliral niza so 5000 elementi, a programata pristapuva na 5001ot elementi pri sto programata ke dade segmentation fault(programata ke vrati nekoja bezveze vrednost),
ke se smetaat kako greski od tehnicka priroda.

ova bi mozelo da se tolerira bidejki promenite sto ke se napravat vo kodot ke nosat promeni vo krajniot rezultatot taka sto gi popravaat greskite (ili propustite) napraveni od strana na programskiot jazik (ne e nasha greska sto c++ neznae da sobira broevi pogolemi od 2^32 ako se deklarirani kako int), a nema da pravi promeni vo algoritmot na programerot

Pri vakvi prigovori strucno lice od timot na ZIM da napravi izmeni vo kodot taka sto reshenieto ke nosi povekje poeni D


Se soglasuvam

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 444
Offline

OP Magic Potato, filip_bujaroski: Ги разбирам вашите аргументи, ама тешко е да се дефинира тоа како правило - кој е тој што ќе одлучи што е тоа мала грешка? 1 знак, 2 знака, 1 бројче (како во твојот код), една линија, една идеја? Јас, лично, не сум слушнал за натпревар каде што е дозволено промена на код од кога ќе заврши натпреварот. Можно е да постои таков, ама не верувам дека е нешто претерано популарен

Исто, ова не е натпревар за погодување на правилниот алгоритам. Ова е натпревар во програмирање - целта е да се напише програма која што ќе реши одреден проблем. Познавањето на опсегот на податочните типови, иницијализација на променливи, итн се важни фактори при развивањето на софтвер - сакаме софтверот да работи како што развивачот вели дека ќе работи.

Инаку, приговор се поднесува за грешка во тест случаите, нејасна задача (нешто не е дефинирано како што треба), и слично. Јас, од кога сум вклучен во организацијата на натпреварите, знам само за 1 прифатен приговор - и тој немаше врска со поправање на грешка/грешки во код. Верувам дека така било и претходно. Така е и на ИОИ и БОИ.
mileJoined: 31/12/2009 17:32:27
Messages: 92
Offline

@filip... Очигледно не ја сфати поговорката...

@filip i OP Magic Potato Добра идеја. Може да воведеме дополнителна категорија на натпреварот - „глупи грешки“. Тој што ќе ја има најглупавата да купи сокчиња за сите натпреварувачи.
Дали можеби пријавувате некој ваш код за да влезете во конкуренција?
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

mile wrote:@filip... Очигледно не ја сфати поговорката...

@filip i OP Magic Potato Добра идеја. Може да воведеме дополнителна категорија на натпреварот - „глупи грешки“. Тој што ќе ја има најглупавата да купи сокчиња за сите натпреварувачи.
Дали можеби пријавувате некој ваш код за да влезете во конкуренција?


-.-
[Email] [MSN]
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

mile wrote:@filip... Очигледно не ја сфати поговорката...


Ja sfativ jas pogovorkata, ne gledam kade ima prekrsuvanje na toa

mile wrote:@filip i OP Magic Potato Добра идеја. Може да воведеме дополнителна категорија на натпреварот - „глупи грешки“. Тој што ќе ја има најглупавата да купи сокчиња за сите натпреварувачи.
Дали можеби пријавувате некој ваш код за да влезете во конкуренција?


Шала на страна, ова и е добра идеја. Не се зезам, ако некој не го мрзи да ги разгледува сите кодови и да бара такво нешто, јас сум за. Инаку, да, имам кодови да приложам за таа категорија.

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team