[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
milking cows  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Подобро ќе беше да отвореше нова тема, затоа што вака ако некој бара по форумот помош за 1.2.4 USACO нема да најде...

И... Ако не можеш да смислиш кои броеви треба да ги проверуваш, тоа можеби значи дека и не може да знаеш однапред... Прочитај ја уште еднаш задачата
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Сеа сватив што требало.. Треба квадратот на бројот да му го префрлиме во основата која е дадена. Но има 20 нивоа.. Има за сите една иста функција или треба да пишувам 20?

nvm. Решив.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/06/2011 21:48:27

obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Реши да напишеш 20? xD
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Не, ја средив задачата. Со една функција. Добро е што ми текна навреме

Каде што:
b - base
fi = "0123456789ABCDEFGHIJ";
nb = бројот
f = "";

This message was edited 3 times. Last update was at 08/06/2011 12:49:26

obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Функцијата ти е супер, тоа и требаше да ти текне

Само да знаеш, спојувањето на стрингови со + е страшно бавно. Операциите преку stringstream се неколку редови на магнитуда побрзи од +, а sprintf/sscanf се уште побрзи и од нив...

Уште една забелешка. Стрингот fi го подаваш како копија цело време, и тоа троши доста меморија низ рекурзијата. Бидејќи воопшто никаде не го менуваш, подобро би било ако го издвоиш како глобална променлива или барем ако го подадеш како const string & fi
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team