[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Прашање за Комисија  XML
Forum Index » Општа дискусија
Author Message
mrceskiJoined: 11/11/2015 19:59:59
Messages: 2
Offline

Не знам дали јас не ја разбрав задачата Комисија ( http://mendo.mk/Task.do?id=15 ) или има грешка.
Вика дека се бара оптимална поделба и во таа поделба да се најди максималниот број. Во примерот низ текстот со 9 циклуси на натпревари и три члена поделбата е направена:
10+20+30+40+50 | 60+70 | 80+90 со што излегува максимален број на задачи 170 (80+90), но што ако поделбата се направи 90+40+10 | 80+50+20 | 70+60+30 со што излегува пооптимална поделба при што се добива максимален број на задачи 160 (70+60+30). Ако не сум во право, ве молам кажете ми образложение.
Ви благодарам однапред!
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 445
Offline

mrceski wrote:Не знам дали јас не ја разбрав задачата Комисија ( http://mendo.mk/Task.do?id=15 ) или има грешка.
Вика дека се бара оптимална поделба и во таа поделба да се најди максималниот број. Во примерот низ текстот со 9 циклуси на натпревари и три члена поделбата е направена:
10+20+30+40+50 | 60+70 | 80+90 со што излегува максимален број на задачи 170 (80+90), но што ако поделбата се направи 90+40+10 | 80+50+20 | 70+60+30 со што излегува пооптимална поделба при што се добива максимален број на задачи 160 (70+60+30). Ако не сум во право, ве молам кажете ми образложение.
Ви благодарам однапред!

Пишува "... секој член ќе биде задолжен за објавување на сите задачи од барем еден циклус натпревари (или од повеќе последователни циклуси натпревари)."
mrceskiJoined: 11/11/2015 19:59:59
Messages: 2
Offline

MOI wrote:
mrceski wrote:Не знам дали јас не ја разбрав задачата Комисија ( http://mendo.mk/Task.do?id=15 ) или има грешка.
Вика дека се бара оптимална поделба и во таа поделба да се најди максималниот број. Во примерот низ текстот со 9 циклуси на натпревари и три члена поделбата е направена:
10+20+30+40+50 | 60+70 | 80+90 со што излегува максимален број на задачи 170 (80+90), но што ако поделбата се направи 90+40+10 | 80+50+20 | 70+60+30 со што излегува пооптимална поделба при што се добива максимален број на задачи 160 (70+60+30). Ако не сум во право, ве молам кажете ми образложение.
Ви благодарам однапред!

Пишува "... секој член ќе биде задолжен за објавување на сите задачи од барем еден циклус натпревари (или од повеќе последователни циклуси натпревари)."


Фала
 
Forum Index » Општа дискусија
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team