[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Жичарница  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
boolTrueJoined: 16/02/2016 14:04:54
Messages: 14
OfflineТест случај 1 вредности:
3 4
1 2 1

Со овој код програмата кај мендо заглавува, кај CodeBlocks дава одговор 1, кој е и точниот одговор, дали некој знае каде е проблемот?
Едит:
Execution time 0.3s, со статички вредности, значи проблемот е кај системот на мендо Не може за цела низа да ја прегледува да се надмине лимит од 1 секунда, а не па само дел од низата.

This message was edited 4 times. Last update was at 25/02/2017 22:26:28

lekovJoined: 12/12/2014 11:52:12
Messages: 30
Offline

Кодот што не ти е битен го ставив во коментари. Поминува за сите тест случаи.
boolTrueJoined: 16/02/2016 14:04:54
Messages: 14
Offline

lekov wrote:Кодот што не ти е битен го ставив во коментари. Поминува за сите тест случаи.

Сум направил глупава грешка, кога го прочитав кодот без непотребниот дел сфатив дека самиот код нема проблем со случајот кој сум го имал на памет хаха, а во врска ако дојде до случај кога не се исполнува вгнездениот while услов и се инкрементира i, 7<7 нема да биде точно, дали е можен ваков случај?

This message was edited 1 time. Last update was at 26/02/2017 01:36:53

BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Разгледај го и ова решение , мислам дека е многу по просто
lekovJoined: 12/12/2014 11:52:12
Messages: 30
Offline

Вгнездениот while секогаш ќе се извршува. Исто така забораив да ти кажам, во вгнездениот while не ти е битно да проверуваш дали n[i] != 0, затоа што во задачата е дадено дека 1 ≤ Ai ≤ M. Но наместо тој услов, можеш да проверуваш дали i < N(исто како во главниот while), за да не пристапиш до елемент кој не ти е иницијализиран.

Иначе, не го сфатив твоето прашање за вгнездениот while услов. За да не се исполнува тој услов, треба Ai > M. Како што напоменав погоре, во текстот на задачата е дадено 1 ≤ Ai ≤ M. Така да, вгнездениот while секогаш ќе се исполнува и i секогаш ќе се инкрементира.
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team