[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Може помош околу задачава  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Здраво,
Ја прочитав задача прекин, http://mendo.mk/Task.do?id=141
ама се не ми е јасно од кого треба да почнам.
Кој знае, и не му е проблем нека пише.
БалеJoined: 28/06/2016 17:52:08
Messages: 9
Offline

Задачата ти се сведува на барање Minimum spanning tree : ако не си запознаен со тоа би било добро да го научиш https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_spanning_tree.
Имаш 2 алгоритми за пронаоѓање на MST : https://en.wikipedia.org/wiki/Kruskal%27s_algorithm ,https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm" target="_new" rel="nofollow"> https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm.
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Бале wrote:Задачата ти се сведува на барање Minimum spanning tree : ако не си запознаен со тоа би било добро да го научиш https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_spanning_tree.
Имаш 2 алгоритми за пронаоѓање на MST : https://en.wikipedia.org/wiki/Kruskal%27s_algorithm ,https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm" target="_new" rel="nofollow"> https://en.wikipedia.org/wiki/Prim%27s_algorithm.


Фала многу, полесно ми беше да го сфатам Kruskal алгоритмот, инаку во задачата пишува да се испечати и втор најмал, тоа не знам како да го решам,
т.е. треба да размислувам како да го решам тоа.

Поздрав
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team