[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Cards (ACM 2013) dava Runtime Error  XML
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Bidejki e samo eden 'test primer' sto se probuva na Mendo, go simnav i go probav, i kaj mene bez problemi zavrsuva programata.
Na Mendo dava Runtime Error poradi nekoja pricina.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/11/2017 18:00:19

despotovski01



Joined: 23/02/2014 14:36:12
Messages: 37
Offline

Кога го пробав твојот код не добивам runtime error, туку погрешен резултат. Проблемот е во тоа што кога немаш парни или немаш непарни цифри во влезот, ти додаваш нулти елемент, што не е валидно. Земи го за пример овој тест случај:

1
2 6 8


Твоето решение враќа резултат 806, што не е точно, прво, бидејќи 0 е парна цифра, а второ, дека ја немаше во влезот. Точното решение во овој случај е 8 (имаме 2 парни цифри, 0 непарни, па само ја земаме најголемата парна цифра што ја имаме).

EDIT: Во одговорот подоле ти е објаснето зошто добиваш runtime error. Јас претпоставував дека кога си го пратил решението си го избришал делот од кодот за пренасочување на stdin и stdout.

This message was edited 2 times. Last update was at 17/11/2017 13:28:01

MOI



Joined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 445
Offline

VlatkoSh wrote:Bidejki e samo eden 'test primer' sto se probuva na Mendo, go simnav i go probav, i kaj mene bez problemi zavrsuva programata.
Na Mendo dava Runtime Error poradi nekoja pricina.

На МЕНДО не се чита од датотека (фајл), туку од стандарден влез/излез. Затоа добиваш Runtime Error.
Зборувам за freopen (некаде 23-24 линија во твојот код).
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

if (o.size() == 0) o.push_back(0);
else if (e.size() == 0) e.push_back(0);

Go dadav na kraj, otkoga poveke pati dobiv Runtime Error, mislejki deka vsusnost programata dobivala Segmentation Fault (indeksiranje na prazen Vector, na primer). Ne mislev deka bi dalo gresen odgovor. Smetajte go kako da ne e tamu, pak dobiva Runtime Error. Isto taka, gi iskomentiruvam vtorata i tretata linija od main().
Go popraviv kodot za kako treba da e namenet.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/11/2017 18:01:30

despotovski01



Joined: 23/02/2014 14:36:12
Messages: 37
Offline

VlatkoSh wrote: if (o.size() == 0) o.push_back(0);
else if (e.size() == 0) e.push_back(0);

Go dadav na kraj, otkoga poveke pati dobiv Runtime Error, mislejki deka vsusnost programata dobivala Segmentation Fault (indeksiranje na prazen Vector, na primer). Ne mislev deka bi dalo gresen odgovor. Smetajte go kako da ne e tamu, pak dobiva Runtime Error. Isto taka, gi iskomentiruvam vtorata i tretata linija od main().
Go popraviv kodot za kako treba da e namenet.


Сега добива runtime error бидејќи не проверуваш дали векторите имаат должина поголема од 0 пред индексирање кај овој дел од кодот:

Справи се со ова и не би требало веќе да добиваш runtime грешки. Имаш уште еден пропуст во решението, но тоа ќе го оставам на тебе да го увидиш.
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

despotovski01 wrote:
Сега добива runtime error бидејќи не проверуваш дали векторите имаат должина поголема од 0 пред индексирање кај овој дел од кодот:

Справи се со ова и не би требало веќе да добиваш runtime грешки. Имаш уште еден пропуст во решението, но тоа ќе го оставам на тебе да го увидиш.

Problem fixed, thanks
 
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team