[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Zadaca boenje  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Zdravo, ja resavam zadaca Boenje:
http://mendo.mk/Task.do?id=128
mi dava gresen rezultat , ne sum sigurna zosto, moze mal sovet ili ideja kako da go popravam kodot:
[code]
Fala odnapred
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Zdravo, ja resavam zadaca Boenje:
http://mendo.mk/Task.do?id=128
mi dava gresen rezultat , ne sum sigurna zosto, moze mal sovet ili ideja kako da go popravam kodot:

Може да напишеме решение со динамичко програмирање (види решение подолу), или со рекурзија (бидејќи ако знаеме каква боја е претходниот прозорец, имаме само две опции за следниот, па сложеноста ќе биде 2^N).
Притоа, веројатно е полесно (бидејќи знаеме дека има три бои) да се размислува на начин што ќе извршиме некој алгоритам три пати (еднаш ќе поставиме првиот прозор да е една боја, па вториот пат некоја друга боја, итн), бидејќи тогаш лесно знаеме кои две бои може да е последниот прозор.

Исто, можеш да побараш, мислам дека има уште една тема на форумов за задачава.
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Fala mnogu, vo megjuvreme moze primer za zadaci od DFS. Nekoi poednostavni, da vezbam
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Fala mnogu, vo megjuvreme moze primer za zadaci od DFS. Nekoi poednostavni, da vezbam

Па искрено, не водам листа која задача е од кој тип, така да тешко би ми било сега да ги препрочитувам задачите на МЕНДО
Сепак, можеш лесно да најдеш задачи на интернет, на пример: http://www.spoj.com/problems/tag/dfs или http://codeforces.com/problemset/tags/dfs%20and%20similar?order=BY_SOLVED_DESC

Колку што видов набрзина, овие задачи ги дава како полесни, па можеш да пробаш да ги решиш:
http://www.spoj.com/problems/PT07Y/
http://www.spoj.com/problems/PT07Z/
http://www.spoj.com/problems/LABYR1/

Инаку, не сум голем фан на решавањето на задачи кога се знае алгоритамот, бидејќи мислам дека најтешкото нешто при решавање е да погодиш од кој тип е една задача, која податочна структура да се искористи и слично.
Имплементацијата (да се напише решението во C++) е полесно, барем кога зборуваме за задачи што се паѓаат на натпревари. По мене.
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Fala mnogu! Ova mi znaci.
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

И јас се согласувам со тоа , но еве ние почетниците уште ги учиме алгоритмите и дата структурите , па затоа ни би било олеснето ако унапред знаеме со што треба/можеме да решаваме.За да извежбаме убаво. Кога веќе алгоритмот ќе ни биде екстра разбран и извежбан тогаш веќе е друго. Но еве иако знам алгоритми и задачата кажува како може да се решава јас сепак не знам како да дојдам до тоа решение ..

This message was edited 1 time. Last update was at 23/12/2017 19:44:15

ScratcherJoined: 21/01/2013 16:53:12
Messages: 14
Offline

MOI wrote:
Може да напишеме решение со динамичко програмирање (види решение подолу), или со рекурзија (бидејќи ако знаеме каква боја е претходниот прозорец, имаме само две опции за следниот, па сложеноста ќе биде 2^N).
Притоа, веројатно е полесно (бидејќи знаеме дека има три бои) да се размислува на начин што ќе извршиме некој алгоритам три пати (еднаш ќе поставиме првиот прозор да е една боја, па вториот пат некоја друга боја, итн), бидејќи тогаш лесно знаеме кои две бои може да е последниот прозор.

Исто, можеш да побараш, мислам дека има уште една тема на форумов за задачава.


Значи сложеноста на алгоритамот многу би се намалила доколку имавме варијација кога последниот прозорец НЕ би бил "соседен" со првиот.

За 3 бои сложеноста би била околу O(9*n) или O(n*m) ако m е број на бои.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/01/2018 00:25:59

 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team