[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Сортирање  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Задачата ми паѓа само на 3тиот тест пример, а излегува точно локално. Што може да е проблемот?
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Ја проверив твојата програма кај мене и решението што го добивам не е точно (може да не си ја забележил грешката, или пак имаш понов компјутер од мојот, па double кај тебе има поголема прецизност - на пример, на компјутер со 64-битен микропроцесор некои податочни типови се чуваат со повеќе бајти).

Во секој случај - не можеш на овој начин да споредуваш реални броеви (провери на форумов, има повеќе слични теми - еве една -> http://mendo.mk/jforum/posts/list/76.page). Можно е да има имиња со иста вредност, а сепак споредбата f(m[j]) < f(m[i]) да врати true - поради ограничената прецизност на double.

Опција 1:


Опција 2:

This message was edited 1 time. Last update was at 28/04/2011 21:13:00

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Благодарам.. Има уште некој такви работи кој треба да ги знаеме за натпреварот?
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

bedzo wrote:Благодарам.. Има уште некој такви работи кој треба да ги знаеме за натпреварот?

Неможе да ми текне нешто друго - во моментов. Обично, поврзано со податочните типови, тоа се најчестите грешки:
    1. мислењето дека integer може да претстави било кој цел број. ПОГРЕШНО!
    2. мислењето дека float може да претстави било кој реален број. ПОГРЕШНО!

Значи, треба да го знаете опсегот на (позначајните) податочни типови, како и фактот што податочните типови кои се користат за чување на реални броеви имаат одредена прецизност (ти дадов линк со информации погоре).

Што се однесува до претстојниот регионален натпревар за почетничка група, еве јас ви ветувам дека викендов ќе најдам време и ќе напишам еден краток документ со информации за работите на кои треба да внимавате (на кои работи највеќе се греши). Подетално ќе ги образложам информациите кои ги наведов погоре, и ќе додадам неколку нови делови (заборавање да се иницијализираат променливите, граници на низа, итн...).

Ќе додадам и неколку мои размислувања (од мое искуство), како:
    1. да не се користи integer (секогаш longint) - за оние кои програмираат во Паскал
    2. да не се користи float (секогаш double), итн..

This message was edited 1 time. Last update was at 28/04/2011 22:22:48

 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team