[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Мрежа олимпијада '09  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Задача: http://mendo.mk/Task.do?id=22

Дали е дозволено пермутации на бројките. Пример ако е дадено паралелограм 1 2 3 4 да го направиме 1 3 2 4?


И може некој хинт како да проверувам дали се поврзени?
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

moze permutacii,no 1234 i 1324 ne se paralelogrami,

za polesno matricata mozes dda ja napravis:
....1|2|3|4
________
1| 1
2| 2 3
3| 4 5 6
4| 7 8 9 10
.
.
taka da razlicni vidovi na paralelogrami se:
1235, 2345 i 2356;
razlicni vidovi na triagolnici se: 123 i 235
i sestoagolnik e:234689;

i samo ke vidis kako se povrzuvat tockite i ke go vnese toa vo kod!!!!

This message was edited 2 times. Last update was at 12/08/2011 23:29:03

[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Знам дека не е паралелорграм но ајде да земаме 2 3 5 6. Дали ако е впишено 2 6 5 3 треба да врати дека е паралелограм?
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

bedzo wrote:Знам дека не е паралелорграм но ајде да земаме 2 3 5 6. Дали ако е впишено 2 6 5 3 треба да врати дека е паралелограм?

Да.
[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Може некој да ми ги даде сите пермутации за шестоаголник?едит: немора, попосле ќе се потрудам да направам генератор.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2011 18:08:34

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline1
3 328 337 598

Ми дава кодот дека е триаголник, на тест примерот пишува дека е ништо.

И да, делот за шестоаголник си кодирав генератор, не мислете дека е рачно х)

This message was edited 3 times. Last update was at 13/08/2011 21:22:36

obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Супер што ти текнало да кодираш генератор, уште поубаво ќе беше да ти текнеше дека со next_permutation можеш истото да го напишеш во еден ред.

Убаво е што имаш мал пример на кој знаеш дека проблемот ќе излезе на виделина, сега само треба да научиш да го изолираш. Уклучи го дебагерот и помини ги тие десет реда што се проблематични еден по еден, разгледувајќи убаво што всушност се случува во кодот. Мора да научиш да дебагираш со сите алатки што ти се достапни, нема друг начин да ги усовршиш твоите програмерски способности. Сега на тебе е дали ќе потрошиш 15-20мин. учејќи да го користиш дебагерот и уште 5мин. додека ја најдеш грешката со него, или бело ќе гледаш во кодот саат време додека да видиш дека можеби еден плус/минус ти ја расипува цела програма.
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

ne si moral da kucas tolkav kod!!!

samo sortiraja nizata od tocki i taka ke znaes deka tockata (i+1) e desno ili dolu od tockata (i), posle najdigi koordinatite na tockite vo matricata i proveri dali se povrzani i dali se na ednakvo rastojanie!!

p.s ne ti go razgledav kodot,

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2011 00:34:40

[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Daj prvo razgleduvaj go kodot pred da kazes sto e podobro...

Obi, debagirav nemav mnogu vreme za toa bidejki morav da izlezam. Kako sto vidov nabrzina vo debuggerot ispagja tocno, koga ke si dojdam ke ja napravam cela niza i ke vidam sto ke napravam, fala mnogu


Izvinete za latinicata pisuvam od mobilen, epten e tesko na kirilica od telefon xd

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2011 14:12:43

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Луѓе да не е грешка во тест примерот?

Должината на сите страни е еднаква (9 единици) и сите темиња се спојуваат.
- Сликата е исечок од целата низа од тхт документ, правилно се подредени и нови редови и се.

Овој триаголник е од седмиот тест пример. За n=5 или 6.


И да. Низата е подредена вака:
1
2 3
4 5 6
7 8 9 10
11 12 13 14 15

И пред некој да каже дека триаголникот не е во правилна форма, нека го ѕирне триаголникот 4 11 6 од погоре дадената низа

This message was edited 3 times. Last update was at 14/08/2011 03:18:02

OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

ne ti e mozen trijagolnikot deka nema vrska pomegu 337 i 598 i triagolnikot 4 6 11 ne e mozed deka nema vrska pomegu 6 i 11( vidi ja dadenata slika od mrezata )!!!!

This message was edited 3 times. Last update was at 14/08/2011 11:29:08

[Email] [MSN]
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

ti ja najdov greskata....:

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2011 11:41:10

[Email] [MSN]
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

za cista sporedba, eve go mojot kod:

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2011 11:47:46

[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Ја пронајдов и јас мојата грешка, ако 2 точки на триаголникот се хоризонтални а едната била точно вертикално под една од двете точки (имале исти Ј координати) дава дека е триаголник. Го средив тоа со една функција:А еве го и цел код:
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

ok!!! xD
[Email] [MSN]
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team