[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача Озборување  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Имам проблем со задачата Озборување од почетничка лани.
Ми поминува на 19/20, ми паѓа на 5тиот пример на "Runtime Error".
Еве ми го кодот:Еве го примерот:
3
21
1 2
1 2
3 1
1 3
1 3
1 3
1 2
2 3
2 3
2 1
3 1
3 1
1 2
3 1
3 2
1 3
3 2
1 3
3 1
1 2
1 3

Треба да врати 2, мојата програма локално исто враќа 2.


Ајде помош некој ако може.

This message was edited 2 times. Last update was at 12/04/2012 18:00:08


Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Многу броеви претураш помеѓу векторите - тест случајот е таков да бројот на елементи експоненцијално ќе расте. На пример, на крајот од програмава имаш еден вектор (covek[1].site) со 5094752 елементи.
Проверувај, во програмата, дали воопшто има потреба од додавање на нови елементи. Нешто слично на ова:
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Може мало објаснување што правиш во ифовите што ги смени? Малце ми е тешко да се снајдам

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

filip_bujaroski wrote:Може мало објаснување што правиш во ифовите што ги смени? Малце ми е тешко да се снајдам

set1.find(element) == set1.end() - ќе врати true, ако element не се наоѓа во множеството set1.
Така е дефиниран методот find - враќа итератор до елементот или set.end() ако елементот не постои.

Во овој случај (го разгледувам првиот if), проверуваме дали covek[a].site[i] веќе постои во covek[b].broj - што всушност означува и дали постои во векторот covek[b].site.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/04/2012 23:07:55

filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Јасно е
Фала многу, ова првото со set1.find не го знаев

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team