[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача `Спојување`  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
Мартин


[Avatar]

Joined: 21/03/2011 14:37:54
Messages: 4
Location: Битола
Offline

Во задачата вели:
Спојување претставува запишување на броевите едноподруго - без изместување на нивните цифри. На пример, користејќи ги N=3те цели броеви 10, 23 и 58, можно е да се креираат следниве шест броеви: 102358, 105823, 231058, 235810, 581023 и 582310. Најголем од нив е 582310.


Вториот тест пример е:

Влез:
5
8
91
1
89
59

Точен излез: 91898591

Во влезот има 9 цифри а на излезот има 8 цифри. Ако може некој да ми објасни зошто е ова вака и каде исчезнуваа таа цифра?
shellcodeJoined: 17/02/2012 00:48:59
Messages: 30
Offline

5ката значи колку броеви се внесуваат. Океј си е излезот
Мартин


[Avatar]

Joined: 21/03/2011 14:37:54
Messages: 4
Location: Битола
OfflineТоа се случува кога ќе станиш во 7 сатот сабајле задача да решаваш
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team