[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Предлози за следната година  XML
Forum Index » Општа дискусија
Poll
Оценка за организацијата на овогодинешните натпревари...
Организација е катастрофа 8% [ 2 ]
Ништо не бевте подобри од лани 12% [ 3 ]
Солидно ги организиравте натпреварите 56% [ 14 ]
Многу бевте подобри од минатата година 24% [ 6 ]
Total Votes : 25
Author Message
Patriot


[Avatar]

Joined: 07/12/2009 14:51:49
Messages: 13
Offline

Like!!!
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Се согласувам со Бојан за се освен за точка 8. Мислам дека идејата за проширување на натпреварот на повеќе училишта е добра, но не со елиминирање на подобрите натпреварувачи. Не би било коректно подобрите ученици да се исфрлаат за сметка на популаризирање на натпреварот и сметам дека тоа би постигнало спротивен ефект. Можеби би било подобро да се направи систем со два начини за квалификација - или преку освојување на едно од првите места во својот регион (преку регионалниот натпревар или преку серија електронски натпревари), или преку освојување на доволно бодови за т.н. Lucky Loser влез - од сите ученици кои не влегле во регионалните квоти, право на учество да добијат најдобрите кои се истакнале на сите претходни натпревари.

Исто така, би сакал да кажам дека сум голем фан за системот на TopCoder и сметам дека систем за рејтинг сличен на тој од TopCoder би бил одлично подобрување. Освен тоа што ќе дава реална слика за знаењата на секој од натпреварувачите во текот на целата негова/нејзина натпреварувачка кариера, ќе служи и како дополнителна мотивација за работа. Промените на рејтингот се и реалистичен и објективен приказ за постигнатиот успех на секој натпревар за секој натпреварувач поединечно. Ваквото нешто ќе реши уште еден проблем - проблемот со регионалниот натпревар. Наместо регионален, би можела да се организира серија натпревари распоредени преку цела година и на крајот на таа серија на републички да се повикаат натпреварувачите со највисок рејтинг. Дефинитивно е дека формулата за пресметување на рејтинг мора да биде јавно објавена. Исто така, доколку после секој натпревар во Wiki-то се објави едиторијал со анализи на решенијата, тоа би била солидна основа за почеток за новите програмери и добра можност за унапредување на старите Може дури и да се направи нешто како репутација на натпреварувачите (различно од рејтинг) - тоа би покажувало колку членот е активен на форумот и во Wiki-то и доколку едиторијалите се пишуваат од натпреварувачи, да им се дозволи на сите да ги оценуваат и според тоа натпреварувачот да добие репутација. Не знам дали JForum ја има оваа опција, но знам дека ја имам видено во еден форум базирамн на vBulletin.

Сметам дека во тренинг делот при испраќање на задача треба да се следи примерот на USACO: задачата да се тестира на примерите по ред и при првиот неуспешен тест да се прекине тестирањето и да се извести натпреварувачот за содржината на тестот, точниот одговор и одговорот на негиовиот код. Притоа, доколку некој натпреварувач испрати код кој ги злоупотребува објавените податоци за тест-примерите, сметам дека треба да добие траен бан. На овој начин ќе се овозможи полесно дебагирање на решенијата бидејќи сепак се работи за тренинг. Јасно е дека на натпреварите овој систем може но не мора да биде во функција.

Тестирањето во живо во комбинација со chat би било одлична надградба на системот и ќе додаде и елемент на забава и неизвесност на натпреварите и може само да ги популаризира

Можеби сум преамбициозен во врска со системот на натпреварувања, но сметам дека од идеи и мислења не може да излезе зло, туку само добро
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Заборавив една многу битна работа... Многу би било добро доколку предлог-датумите на натпреварите се објават на самиот почеток на натпреварувачката сезона и да бидат отворени за дискусија и гласање во форумот за да се избегнат ситуации кога натпреварувач поради други обврски нема да може да учествува. Ова би било особено важно за повисоките натпревари, бидејќи ако електронските немаат многу големо влијание, македонската олимпијада има огромна улога во изборот на екипа за меѓународни натпревари и би било штета доколку некој е поканет а не може да учествува, макар и само за да собере искуство.
nikola3103


[Avatar]

Joined: 25/12/2009 16:09:56
Messages: 184
Offline

Moze da mi kazete dali za dogodina uste pred pocetokot na natprevarite ke se znae kako ke se opredeluvaat ekipite za megunarodni natprevari?
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

nikola3103 wrote:Moze da mi kazete dali za dogodina uste pred pocetokot na natprevarite ke se znae kako ke se opredeluvaat ekipite za megunarodni natprevari?

Сега за сега е само предлог, ама претпоставувам дека од следната година ќе се знае пред почетокот на циклусот натпревари кој натпревар колку поени ќе носи и како ќе се определуваат екипите за меѓународни натпревари. Не би сакал да ветам ништо, бидејќи не зависи само од мене.

This message was edited 2 times. Last update was at 29/06/2010 19:25:04

nikola3103


[Avatar]

Joined: 25/12/2009 16:09:56
Messages: 184
Offline

Aj videte da go sprovedete toa. Bez toa i onaka nemame cel za sto da ucestvuvame na natprevarite.
OP Magic Potato


[Avatar]

Joined: 16/03/2011 21:20:03
Messages: 62
Offline

da ima novi zadaci vo trening sekoja nedela!!!!!


Da se zgolemi brojot na zadaci vo trening!!!!!!!!!!


i zadacite vo trening da se grupirani po tezina, a ne po koga se odrzale i na koj natprevar; ili pak da se grupiraat vo poveke kategorii, na pr, tezina, koga se odrzale, na koj natprevar, spored vremenski limit, memoriski limit, nacin na resavanje(dinamicko, gridi, brute force, bfs, dfs, rekurzija..... )
[Email] [MSN]
filip_bujaroski


[Avatar]

Joined: 13/09/2010 21:58:57
Messages: 150
Location: Skopje
Offline

Smetam deka treba da ima elektronski natprevar na sekoi 2 nedeli pocnuvajki od Oktomvri, taka kje bideme primorani da resavame i da ne izleguvame od kolosek cela godina.

Live to play, die for fun.
[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Da se sedi malku poodaleceno ili da se ima prepreka od prepisuvanje, bidejki eden decko cela 4ta od mene ja prepisa
mileJoined: 31/12/2009 17:32:27
Messages: 92
Offline

bedzo wrote:Da se sedi malku poodaleceno ili da se ima prepreka od prepisuvanje, bidejki eden decko cela 4ta od mene ja prepisa


Или пак ти го остави листот со твојата лозинка достапен за другите за време на натпреварот!?
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

mile wrote:
bedzo wrote:Da se sedi malku poodaleceno ili da se ima prepreka od prepisuvanje, bidejki eden decko cela 4ta od mene ja prepisa


Или пак ти го остави листот со твојата лозинка достапен за другите за време на натпреварот!?


Го завртев листот, пред да излезам го ставив во џеб.
 
Forum Index » Општа дискусија
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team