[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
bfs shortest path  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
shellcodeJoined: 17/02/2012 00:48:59
Messages: 30
Offline

Здраво. Ако можи некој да го види кодов, никако неможам да најдам што е грешката. Печати некој чуден број кога функцијата враќа вредност (оваа линија: ). Било што да ставам да врати функцијата таа враќа некој голем број. Друго пак, ако на крајот на функцијата ставам или било кој вредност тогаш работи како што треба. If-от секако ќе се изврши затоа што јас ги подесувам крајните координати. Фала

NiVeRJoined: 06/05/2011 12:01:49
Messages: 6
Offline

Хм, имаш 'некоку' грешки во кодот. Пред се, ако сакаш да вчиташ матрица карактер по карактер, треба да коритисш тој тип за променвлита што ке го содржи
тој карактер. Имено, променливата "val" треба да ти е од тип char, пробај да размислиш зошто int може да ти создаде проблеми. Друго, не знам зошто но,
насекаде во функцијата си користел координата x наместо y, и обратно. Еве ти го кодот, барем малку потсреден мислам.ПС: Не влегуваше во if-от

This message was edited 1 time. Last update was at 09/12/2013 12:08:45

shellcodeJoined: 17/02/2012 00:48:59
Messages: 30
Offline

Да појаснам малку

1. val може да прима вредност 0 или 1 значи матрицата ја полнам со нули и единици, 0 означува непосетено а 1 посетено поле и затоа користам integer.
2. y користам за редовите, x за колоните. Така ми е полесно. И тука нема никаков проблем.

Проблемот е нешто друго, сеуште незнам што, стварно неможам да видам ниту една друга грешка. Фала на трудот во секој случај. (Ако откриеш кај е проблемот обавезно пиши ).
NiVeRJoined: 06/05/2011 12:01:49
Messages: 6
Offline

Како може да вчитуваш '#' или '.' или 'P' во инт променлива. Можеби компајлерот ке ти дозволи, но којзнае каква вредност ке содржи таа променлива.
И со измените што ти ги испратив програмата работи, ти ако сакаш по старо да си тераш продолжи .За тест, робај после крај на влезните податоци да ја испечатиш
матрицата и да видиш што содржи val за секое поле. Јас не проверив, али не очекувам да содржи нешто смислено.
shellcodeJoined: 17/02/2012 00:48:59
Messages: 30
Offline

изгледа не се разбираме Не вчитувам никакви карактери во матрицата. Во матрицата внесувам само нули и единици, нулата означува непосетено поле, а единицата посетено. Незнам што не е тука јасно.
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team