[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
JBOI-Samba  XML
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Author Message
macamkJoined: 20/02/2014 01:07:27
Messages: 3
Offline

Кога го тестира решението, 5-6 случаи се ми надминат временски лимит. Дали некој може да ми помогне и да ми каже што можам да сторам за да го поправам тоа?


#include<iostream>
#include<vector>
using namespace std;
int main()
{
long long x, y, i, br=0, j;
cin>>x>>y;
long long n[x];
vector<long long>a;
for(i=0;i<x;i++)
{
int p=0;
cin>>n[i];
for(j=0;j<a.size();j++)
{
if(a[j]==n[i])
{
p=1;
}
}
if(p==0)
{
br++;
a.push_back(n[i]);
}
}
int b[br][2];
for(i=0;i<br;i++)
{
b[i][1] = a[i];
b[i][0] = 0;
}
for(i=0;i<x;i++)
{
for(j=0;j<br;j++)
{
if(b[j][1]==n[i])
{
b[j][0]++;
}
}
}
for(i=0;i<br;i++)
{
if(b[i][0]%y!=0)
{
cout<<b[i][1];
break;
}
}
}
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

Што би се случило доколку се внесат 1,000,000 играчи, сите од различни групи? Тогаш твојот код ќе функционира приближно како да имаш 2 вгнездени for циклуса кои идат до N (вкупно N * N операции), што е премногу за да се изврши во 3 секунди. Потребно ти е линеарно решение (без вгнездување на циклуси).


Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
macamkJoined: 20/02/2014 01:07:27
Messages: 3
Offline

Ок, фала
MODDIJoined: 27/12/2017 18:17:00
Messages: 39
Offline


Кодов ми работи на 14/20 тест примери на останатите ми дава надминат временски лимит, дали може задачава да се реши на ваков начин или треба да барам побрз.
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

MODDI wrote:Кодов ми работи на 14/20 тест примери на останатите ми дава надминат временски лимит, дали може задачава да се реши на ваков начин или треба да барам побрз.

Види го решението дадено на почеток, бидејќи и тоа паѓа на 5-6 примери како твоето. (И коментарите дадени под него).

Така да, треба да смислиш нешто попаметно/побрзо. Ако не ти текнува, еве еден начин:
Theo830Joined: 05/06/2019 11:13:01
Messages: 3
Offline

if someone wants the solution of Samba jboi 2011 (please do not copy patse):

This message was edited 2 times. Last update was at 10/06/2019 12:25:53

 
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team