[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Za ucilisniot natprevar... itno!!!  XML
Forum Index » C/C++
Author Message
AnelJoined: 11/02/2016 19:13:04
Messages: 1
Offline

da pomogni nekoj oti ne ja sfajkjam


Гостин
Сашко решил да оди на гости кај неговите внуци Сања и Смиле и за нив купил 2 пакетчиња со бомбони. Но, тој забележал дека во пакетчињата има различен број на бомбони, па решил да ги препакува со цел да ги изедначи. Дури препакувал сфатил дека можеби нема да може точно да ги распредели сите бомбони и да излезе по еднаков број за двајцата, па одлучил дека доколку има такви, нив ќе ги изеде самиот. Сепак, се обидел да распредели најмногу од бомбоните што било можно.

Кога Сања го добила своето пакетче, ги преброила бомбонита и за секоја бомбона решила по 7 задачи на Мендо. Колку задачи решила Сања?Влез
Во првиот ред се дадени 2 броја, X и Y (1 <= X,Y <= 10 000), кои го означуваат бројот на бомбони во првото и второто пакетче, соодветно.Излез
Излезот се состои од еден ред во кој е запишан бројот на задачи кои ги решила Сања.Ограничувања
Временско ограничување: 1 секунда
Мемориско ограничување: 64 мегабајтиПримери

влез
4 7
излез
35


влез
10 12


излез
77
lekovJoined: 12/12/2014 11:52:12
Messages: 30
Offline

Anel wrote:da pomogni nekoj oti ne ja sfajkjam


Гостин
Сашко решил да оди на гости кај неговите внуци Сања и Смиле и за нив купил 2 пакетчиња со бомбони. Но, тој забележал дека во пакетчињата има различен број на бомбони, па решил да ги препакува со цел да ги изедначи. Дури препакувал сфатил дека можеби нема да може точно да ги распредели сите бомбони и да излезе по еднаков број за двајцата, па одлучил дека доколку има такви, нив ќе ги изеде самиот. Сепак, се обидел да распредели најмногу од бомбоните што било можно.

Кога Сања го добила своето пакетче, ги преброила бомбонита и за секоја бомбона решила по 7 задачи на Мендо. Колку задачи решила Сања?Влез
Во првиот ред се дадени 2 броја, X и Y (1 <= X,Y <= 10 000), кои го означуваат бројот на бомбони во првото и второто пакетче, соодветно.Излез
Излезот се состои од еден ред во кој е запишан бројот на задачи кои ги решила Сања.Ограничувања
Временско ограничување: 1 секунда
Мемориско ограничување: 64 мегабајтиПримери

влез
4 7
излез
35


влез
10 12


излез
77


За првиот тест случај:
влез
4 7

излез
35

Во пакетчето на Сања има 4 бомбони а во пакетчето на Смиле има 7 бомбони. Не се изедначени, па затоа треба да се изедначат. Бидејќи на никој начин не може да се изедначат, Сашко мора да изеде 1 бомбонче. Остануваат вкупно 10 бомбончиња. 10-те бомбончиња може да се изедначат и да се поделат по 5 на Сања и по 5 на Смиле. Бидејќи Сања решава 7 задачи на мендо за секое бомбонче, таа ќе реши 35 задачи(5 * 7). Тоа ти е излез.

За вториот тест случај:
влез
10 12

излез
77

Бомбоните не се изедначени, но може веднаш да се изедначат без Сашко да изеде бомбон. Имаме вкупно 22 бомбончиња. 22-те бомбончиња може да се поделат по 11 на Сања и по 11 на Смиле. Сања ќе реши 77 задачи на мендо(11 * 7).
 
Forum Index » C/C++
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team