[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача Боење  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
KrenkovJoined: 22/09/2015 18:30:50
Messages: 11
Offline

Може ли дополнително објаснување ?


Ми вади неточно за четири решенија. Што ми е изоставено во кодот ?
lekovJoined: 12/12/2014 11:52:12
Messages: 30
Offline

Еве ти еден помал инпут за кој не ти вади точно: 5 5
Кај тебе печати 9 8 8, а треба 8 9 8
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

ako mislis na zadachata od natprevarot kodot e vaka


#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int n,m;
cin>>n>>m;

int pc=m/3;
if (m%3>0)
pc++;
int py=m/3;
if (m%3==2)
{
py++;
}
int pz=m/3;

int vy=m/3;
if (m%3>0)
{
vy++;
}
int vz=m/3;
if (m%3==2)
{
vz++;
}
int vc=m/3;

int tz=m/3;
if (m%3>0)
{
tz++;

}
int tc=m/3;
if (m%3==2)
{
tc++;

}
int ty=m/3;

int crveno=n/3;
if (n%3>0)
{
crveno++;
}
int zolto=n/3;
if (n%3==2)
{
zolto++;
}
int zeleno=n/3;

int rezc=0,rezy=0,rezz=0;
rezc+=crveno*pc+zolto*vc+zeleno*tc;
rezy+= crveno*py+zolto*vy+zeleno*ty;
rezz+=crveno*pz+zolto*vz+zeleno*tz;

cout<<rezc<<" "<<rezy<<" "<<rezz<<endl;
return 0;
}
KrenkovJoined: 22/09/2015 18:30:50
Messages: 11
Offline

lekov wrote:Еве ти еден помал инпут за кој не ти вади точно: 5 5
Кај тебе печати 9 8 8, а треба 8 9 8


црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено
жолто зелено црвено жолто зелено
црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено

Не е вака ?

Или јас добро не го разбирам текстот. Според оваа шема јас имам 9 црвени 8 жолти и 8 зелени.
lekovJoined: 12/12/2014 11:52:12
Messages: 30
Offline

Krenkov wrote:
lekov wrote:Еве ти еден помал инпут за кој не ти вади точно: 5 5
Кај тебе печати 9 8 8, а треба 8 9 8


црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено
жолто зелено црвено жолто зелено
црвено жолто зелено црвено жолто
зелено црвено жолто зелено црвено

Не е вака ?

Или јас добро не го разбирам текстот. Според оваа шема јас имам 9 црвени 8 жолти и 8 зелени.


И јас мислев дека е така и затоа напраив грешка. Прочитај го овој дел убаво:

Во првиот ред, првото квадратче е обоено со црвена боја, во вториот ред првото квадратче е обоено со жолта боја, во третиот ред првото квадратче е обоено со зелена боја, во четвртиот ред првото квадратче е обоено во црвена итн. според истиот редослед.
darko bundoskiJoined: 25/02/2016 21:07:16
Messages: 1
Offline

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
long int niza[1000][1000];
long int n,m;
long int r=0,y=0,g=0;
cin>>n>>m;
long int i,j;
for (i =0;i<1000;i+=3)
{
niza[i][0]=1;
}
for (i =1;i<1000;i+=3)
{
niza[i][0]=2;
}
for (i =2;i<1000;i+=3)
{
niza[i][0]=3;
}
/////////////////////////////
for (i =0;i<1000;i+=3)
{
niza[i][1]=2;
}
for (i =1;i<1000;i+=3)
{
niza[i][1]=3;
}
for (i =2;i<1000;i+=3)
{
niza[i][1]=1;
}
///////////////////////////
for (i =0;i<1000;i+=3)
{
niza[i][2]=3;
}
for (i =1;i<1000;i+=3)
{
niza[i][2]=1;
}
for (i =2;i<1000;i+=3)
{
niza[i][2]=2;
}
///////////////////////////
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<=m;j++)
{
niza[i][j+3]=niza[i][j];
}
for (i =0;i<n;i++)
{
for(j=0;j<m;j++)
{
if(niza[i][j]==1)
r++;
if(niza[i][j]==2)
y++;
if(niza[i][j]==3)
g++;
}
}
cout<<r<<" "<<y<<" "<<g<<endl;
return 0;
}може ли да ми ажете каде имам грешка?
пробувам да најдам каде сум згрешил ама немозхам...
задачава ја решив со дводимензионална низа, можно ли да ми дава грешка заради кодот?
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

darko bundoski wrote:може ли да ми ажете каде имам грешка?
пробувам да најдам каде сум згрешил ама немозхам...
задачава ја решив со дводимензионална низа, можно ли да ми дава грешка заради кодот?


N и M можат да идат до 1 милион, додека тебе матрицата ти е 1000х1000. Исто така за поголеми вредности на N и M овој код не би завршил за 1 секунда. Барај решение со помалку циклуси и по можност без матрица.

Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
maksimovanJoined: 28/02/2015 14:42:23
Messages: 1
Offline

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int n,m,c=0,zh=0,z=0;
cin>>n>>m;
c=n*(m/3)+(n/3)*(m%3);
zh=c;
z=c;
if((m%3)!=0)
{
if(((m%3)==1)&&((n%3)==1))
{
c++;
}
if(((m%3)==1)&&(n%3)==2)
{
c++;
zh++;
}
if(((m%3)==2)&&(n%3)==1)
{
c++;
zh++;
}
if(((m%3)==2)&&(n%3)==2)
{
c++;
z++;
zh=zh+2;
}
}

cout<<c<<" "<<zh<<" "<<z;
return 0;
}eve go mojot kod. iskreno me mrzese da razgleduvam kolku se slicni, ama moze na nekoj ke mu pomogne
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team