[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Patuvanje  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
divioJoined: 01/02/2016 14:28:27
Messages: 5
Offline

Moze pomos okolu zadaca Patuvanje?
Blagodaram!
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

divio wrote:Moze pomos okolu zadaca Patuvanje?
Blagodaram!

Во задачата се бара "низ колку најмалку патишта треба да се помине ...". Тој проблем, стандардно, се решава со BFS, нешто слично како наоѓање пат во лавиринт.

Во однос на тоа дека постојат тројки од населени места кои не треба да се посетат по ред, замисли дека имаш матрица d[x][y], која ќе ти чува колку најмалку патишта треба да се поминат за да се стигне до y, а последниот додаден пат е оној од x до y. Сега, кога разгледуваш можни движења од "y" па натаму, знаеш дека не смееш да се придвижиш до населено место z, доколку постои забранета тројка (x, y, z).
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team