[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Помош за Препишувач? (regionalen 2018)  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=792

Заглавив на делот како да го одредам Х-тиот по ред збор. Се разбира, не може да се генерираат сите можни зборови и да се подредат. Значи мора да има некоја финта за да се одреди пермутацијата брзо.
Имам vector од string-ови, каде i-тиот стринг ги има сите можности за i-тиот # во оригиналниот збор. Според мојата идеја, ги подредив сите стрингови лексикографски. Сега само некако треба да се одредат index-ите во секој стринг за која буква ќе биде на крај, користејќи го само X...

Еве пример инпут

Првиот # е a, b, или c, вториот # е d, e, или f, третиот е # g, h, или i.
Сите можности за #те, лексикографски подредени се:
adg adh adi aeg aeh aei afg afh afi bdg bdg bdi beg beh bei bfg bfh bfi cdg cdh cdi ceg ceh cei cfg cfh cfi

Еве ми го кодот...


Се разбира, можеби има друго решение кое не го гледам (делов на којшто заглавив ми изгледа претежок за задача на регионален). Ако може помош???

This message was edited 2 times. Last update was at 04/06/2018 18:33:02

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 446
Offline

VlatkoSh wrote:Се разбира, можеби има друго решение кое не го гледам (делов на којшто заглавив ми изгледа претежок за задача на регионален). Ако може помош???

Види тука: http://mendo.mk/jforum/posts/list/547.page
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

fala
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team