[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Прегледување - zosto e resenievo gresno?  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=137

Мојот обид:

Нека бројот на прегледувачи е Х
За К >= N, Х=1 е најбрзо.
При договорањето, секој пар од прегледувачи треба да зборува за К минути. Бројот на парови е: (X над 2)/2 (секој пар ќе се одбере 2 пати). Според тоа бројот на минути на прегледување е:

При прегледувањето, ги делиме задачите за секој прегледувач да има ист број; Ако има остаток, тој е помал од Х и со нив прегледувачите завршуваат за 1 минута. Времето е:

Вкупното време е збирот на двата израза горе.

Проверуваме за Х од 1 до N. Oчигледно Х <= N (на пр. за 100 задачи, 100 и 9999 прегледувачи ќе ги прегледаат за 1 минута, а (Х над 2) се зголемува)

Каде е грешката?

Kod:

This message was edited 1 time. Last update was at 08/06/2018 22:34:30

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 446
Offline

VlatkoSh wrote:Каде е грешката?

Треба да е /2, наместо /4. Види подолу (заменив /4 со /2).

Не ти е баш точно ова:     Бројот на парови е: (X над 2)/2 (секој пар ќе се одбере 2 пати)
https://en.wikipedia.org/wiki/Combination

VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

MOI wrote:
VlatkoSh wrote:Каде е грешката?

Не ти е баш точно ова:     Бројот на парови е: (X над 2)/2 (секој пар ќе се одбере 2 пати)
https://en.wikipedia.org/wiki/Combination


Ah fala, amaterska greska
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team