[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Riddles (jboi 2009)  XML
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=197
Ne razbiram zosto greedy delot e sekogas tocen? (oficijalno resenie, kako sto znam i edinstveno)

petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

VlatkoSh wrote:http://mendo.mk/Task.do?id=197
Ne razbiram zosto greedy delot e sekogas tocen? (oficijalno resenie, kako sto znam i edinstveno)


Претпоставувам мислиш на делот со коментарот "//greedy"? Другото е бинарно пребарување.

Ако да, тогаш најлесно е да пробаш со неколку примери, и да се обидеш да најдеш контра примери зошто не би работело.
Кодот за тој дел е поприлично мал. На пример, ќе разбереш дека првиот if услов е да се открие случај кога збирот на сите елементи досега не се доволни да се создадат потребните вредности пред тековниот елемент - што е логично, бидејќи ако збирот е помал тоа значи дека и ако ги искористиме сите монети нема да можеме да вратиме вредност - а новиот елемент е поголем, па тој не може да се искористи.
 
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team