[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Competition (jboi 2010)  XML
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Link: http://mendo.mk/Task.do?id=200

Ne razbiram zosto kodov mi dava Runtime Error za 5/10 testovi? Duri i simnav eden od niv i nemase Runtime Error kaj mene, tuku tocen odgovor.Eve i eden od tie test kejsovi: https://pastebin.com/3ebnGE0f (output treba da e 13)
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

VlatkoSh wrote:Link: http://mendo.mk/Task.do?id=200

Ne razbiram zosto kodov mi dava Runtime Error za 5/10 testovi? Duri i simnav eden od niv i nemase Runtime Error kaj mene, tuku tocen odgovor.


Во задачата (во сите задачи на МЕНДО и други натпревари) има и мемориски лимит.
Во случајов, имај предвид дека користиш мапа cnt и дека во нејзе додаваш милиони елементи.

Притоа, кај мапа всушност се користи бинарно дрво во позадина, па за секоја клуч всушност се троши меморија за: клучот (во случајов long long 8 бајти), вредноста (4 бајти), два покажувачи лево/десно (за бинарното дрво), итн.
Скоро па сигурно е до тоа. Значи, memory limit. На твојот компјутер немаш таков лимит, па затоа работи, но можеш да отвориш Task Manager на пример (ако користиш Windows) додека работи програмата па и таму да се увериш.
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Не очекував да биде меморискиот лимит... инаку дали решението ми е на прав пат или треба нешто попаметно? Пробав да ги правам броевите мод 60000011 ама има колизии.
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

VlatkoSh wrote:Не очекував да биде меморискиот лимит... инаку дали решението ми е на прав пат или треба нешто попаметно? Пробав да ги правам броевите мод 60000011 ама има колизии.

Можеш да пробаш со твојата идеја (MOD) и да ги додаваш елементите во низа, која потоа ќе ја сортираш и ќе гледаш колку еднакви последователни елементи има. Нешто вака.

VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Ok ja resiv taka... thanks a lot
 
Forum Index » Задачи од меѓународни натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team