[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
РНК  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Дали може да ги добијам тест примерите 8-10 за задачата РНК? Моето решение враќа погрешен резултат на тие примери додека на останатите е добро. Можно е и да имам лошо сфатено нешто во задачата бидејќи искрено доста тешко е да се разбере кои поврзувања се дозволени а кои не се...
dejandenibJoined: 12/02/2010 12:40:13
Messages: 33
Offline

Vo tekstot ne e spomnato deka treba da se zeme vo predvid i dolzinata. Mozes da zabelezis deka na crtezot ima gore eden petoagolnik sto ima slobodno "A" sto moze da se svrze so slobodno"U" od eden petoagolnik sto se naoga negde levo. Ovie ne se svrzani poradi dolzinata.
dejandenibJoined: 12/02/2010 12:40:13
Messages: 33
Offline

100
UGCUACCCCCCUACCGUUAAGGUGGAUUACAGCGUGGGCGAGUGUUCGAAUUGAGAUGCCUUUACAGCCGCCCGCUGUAUACACAGCGACUUCUAAUAGG

42

This message was edited 9 times. Last update was at 14/05/2010 01:10:36

obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Поради должината? Не сфаќам, која должина? Која е максималната дозволена должина тогаш? =/ Сега ништо не ми е јасно... Може да ми објасниш точно кога може и кога не може да се поврзат два нуклеотиди?

Мојот код дава 41 на твојот пример.
dejandenibJoined: 12/02/2010 12:40:13
Messages: 33
Offline

Ова е 8-миот тест пример што ти го дадов. 42 е точно. Веројатно превиткувањата се такви што за да се спојат тие двата нуклеотиди не би било можно тоа превиткување. Ни јас не ја сфаќам задачава сосема, не знам целосно да ти ја објаснам.
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Си ја најдов грешката... Едно `=` кај што не му било местото Ок е сега Фала за помошта
jovankJoined: 01/01/2010 16:17:42
Messages: 127
Offline

може ова за должината малку да ми го објасните? знам дека освен деки и други спомнуваа нешо дека должината на врските помеѓу нуклеотидите треба да биде иста, но го нема тоа во текстот на задачата :/
[MSN]
MindCalamityJoined: 01/03/2011 00:34:15
Messages: 6
Offline

obi1kenobi wrote:Си ја најдов грешката... Едно `=` кај што не му било местото Ок е сега Фала за помошта


Мислиш „==“ наместо „=“ ?
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team