[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
code.finki zadacha Gjerdan  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Од стандарден влез се чита еден природен број N кој претставува должина на ѓерданот.

Секој ѓердан е составен од бисери во три различни бои: R - црвени, G - зелени и B - сини бисери.

Еден ѓердан го сметаме за правилен ако помеѓу секој пар на зелени бисери има еднаков број на црвени и сини бисери, притоа бисерите пред првиот зелен бисер се игнорираат.

Дополнително еден правилен ѓердан го сметаме за убав ако помеѓу секој пар зелени бисери црвените и сините бисери се наредени наизменично, на пр. GBRBRG или GRBRBRBG.

Секвенцата од бисери се чита од стандарден влез како низа од буквите R, G и B со должина N.

Ваша задача е да се провери за произволен ѓердан дали е тој UBAV, PRAVILEN или NEPRAVILEN.PRIMER
INPUT OUTPUT
6 GBRBRG UBAV

znaci imam slucaj ama skrien mi e greshen ... hidden e no po nekoi pretpostavki dojdov do zaklucok deka negoviot OUTPUT e UBAV ...

This message was edited 2 times. Last update was at 15/11/2018 13:35:51

petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

Perez wrote:znaci imam slucaj ama skrien mi e greshen ... hidden e no po nekoi pretpostavki dojdov do zaklucok deka negoviot OUTPUT e UBAV ...

Поприлично сум сигурен дека ќе си го најдеш проблемот и сам ако ја пререшиш (прекуцаш) задачата. Бидејки не е многу долга, а сигурен сум дека ќе напишеш поубаво решение.

Зошто мислам така? Имаш некои делови од кодот кои се тешки за читање, бидејќи се повторуваш.
На пример, во вториот (вгнезден) for циклус викаш


а потоа имаш if наредби каде што проверуваш дали (gjerdan[j]!='G'), итн.
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team