[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Zadaca Niza od olimpijada  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Brute force ne moze vo ovaa zadaca. Kako bi se resavala?
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

BATIR wrote:Brute force ne moze vo ovaa zadaca. Kako bi se resavala?

Не сакам многу да откривам, оти е сложена задача, ама генерално
1) имаш работа со големи броеви (собирање, множење), бидејќи не можеш во променлива од тип int (на пример) да чуваш број со 100 цифри итн.
2) користење на степените на бројот 9 (9, 81, ...) во пресметките.
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Pretpostavuvam deka ne mora nesto kako BigInt da se koristi?
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

VlatkoSh wrote:Pretpostavuvam deka ne mora nesto kako BigInt da se koristi?

Во моето решение имам имплементирано (многу е едноставно, исто како што сме учеле на школо) собирање на големи броеви (ги чувам како string), и множење со едноцифрен број (во случајов, со 9).
Тоа е се што ми требаше за решението за задачава.
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team