[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Codeforces 954E  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Zadaca: https://codeforces.com/contest/954/problem/E
Submisija: https://codeforces.com/contest/954/submission/46753528

Ne razbiram zosto pagja na vreme. Zarem ne e O(n*log2(sum a))? Toa e najvekje 200000*log2(200000*1000000) < 8000000 operacii.
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

VlatkoSh wrote:Ne razbiram zosto pagja na vreme. Zarem ne e O(n*log2(sum a))? Toa e najvekje 200000*log2(200000*1000000) < 8000000 operacii.


Пишувам од телефон, така да неможам баш добро да го видам кодот или да тестирам на компјутер, али операции со реални броеви се некогаш поприлично бавни.
Друго, провери да не пристапуваш до некоја неиницијализирана променлива (место во некоја низа), или надвор од низата.

Сепак, прво нешто што јас би пробал е да го заменам ова


со нешто како


Може си видел дека може така со реални броеви, оти целта е да се намали грешката, па нема потреба да користиш EPS на тој начин таму. Со менување на вредноста (50) се движиш од помала прецизност (но побрзо решение) до поголема (но побавно решение).
Истестирај прво тоа да видиш дали е грешка со сложеноста, или имаш некој друг проблем.
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Dobro, go zameniv so for loop i ne pagja na vreme. Nikogas ne sum imal slicen problem, pa sum zaboravil na toj trik... Inaku na drug test kejs printa 99968567178 koga tocniot odgovor e 99880067892, znaci najverojatno gresno mi e resenieto. Fala za pomosta
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team