[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Кампања регионален 2019  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
boolTrueJoined: 16/02/2016 14:04:54
Messages: 14
Offline


Видов дека има тема за истата задача меѓутоа дали е можно да се реши вака, проблемот лесно се согледува за влез:
7 5
6 4
1 0
1 0
1 0
1 0
Односно, кога веќе имаме посетено град кој враќа вредност по негово посетување, т.е. не може да откриеме колку вредност ни останува за подоцна да ја имаме во предвид.
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

boolTrue wrote:Видов дека има тема за истата задача меѓутоа дали е можно да се реши вака, проблемот лесно се согледува за влез:
7 5
6 4
1 0
1 0
1 0
1 0
Односно, кога веќе имаме посетено град кој враќа вредност по негово посетување, т.е. не може да откриеме колку вредност ни останува за подоцна да ја имаме во предвид.


Не го разбрав баш твоето прашање. Ако прашуваш зошто не функционира твојот код, добро е да го видиш најпрвин решението во другата тема (што ја спомна), има таму добро решение. Пробај да го тргнеш сортирањето, и види дека не работи како што треба.
Едноставно, кај задачава имаме неколку работи кои што ја прават малку потешка за класично динамичко програмирање: фактот што е битен редоследот (во кој ги посетуваме градовите), и тоа што втората вредност се додава од кога веќе е направен митинг (не пред тоа). Инаку ќе функционираат и многу поедноставни решенија.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2019 23:48:21

boolTrueJoined: 16/02/2016 14:04:54
Messages: 14
Offline

petarsor wrote:
boolTrue wrote:Видов дека има тема за истата задача меѓутоа дали е можно да се реши вака, проблемот лесно се согледува за влез:
7 5
6 4
1 0
1 0
1 0
1 0
Односно, кога веќе имаме посетено град кој враќа вредност по негово посетување, т.е. не може да откриеме колку вредност ни останува за подоцна да ја имаме во предвид.


Не го разбрав баш твоето прашање. Ако прашуваш зошто не функционира твојот код, добро е да го видиш најпрвин решението во другата тема (што ја спомна), има таму добро решение. Пробај да го тргнеш сортирањето, и види дека не работи како што треба.
Едноставно, кај задачава имаме неколку работи кои што ја прават малку потешка за класично динамичко програмирање: фактот што е битен редоследот (во кој ги посетуваме градовите), и тоа што втората вредност се додава од кога веќе е направен митинг (не пред тоа). Инаку ќе функционираат и многу поедноставни решенија.

Да, без сорт повторно дава 1 град помалку/повеќе т.е. исто решение како со алчен алгоритам, а мислев бидејќи е ДП нема да има врска, благодарам
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team