[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Ограничување на броеви  XML
Forum Index » Pascal
Author Message
mariomakoJoined: 03/03/2011 12:27:04
Messages: 34
Offline

Здраво, бидејќи сум нов во програмирањето незнам дали смее да се користи друг начин на ограничување на броевите во задачите со IF - THEN - ELSE.
Пример if a>1000 then ... else ....

Дали е дозволено да се користи таков начин на ограничување или постои некој друг начин мислам дека имаше нешто вакво:

var a:integer[1..100];

Дали сум грешка ?
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Може да се ограничи со:

Инаку, ако прашањево има врска со електронскиот натпревар кој е во тек, тогаш:
  1) нема потреба на овој начин да ги ограничуваш променливите (секогаш ќе бидат во границите како што е дефинирано во текстот на задачата)
  2) не треба да бараш помош се додека не заврши натпреварот

This message was edited 2 times. Last update was at 04/03/2011 16:09:33

mariomakoJoined: 03/03/2011 12:27:04
Messages: 34
Offline

MOI wrote:Може да се ограничи со:

Инаку, ако прашањево има врска со електронскиот натпревар кој е во тек, тогаш:
  1) нема потреба на овој начин да ги ограничуваш променливите (секогаш ќе бидат во границите како што е дефинирано во текстот на задачата)
  2) не треба да бараш помош се додека не заврши натпреварот


Знам, но ова ми треба за на секцијата....

Благодарам
Andrej_PopovskiJoined: 04/03/2011 21:06:08
Messages: 2
Offline

е маре бе .. одма почна да се ангажираш

Piromanche !!
Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Vo zadacata kvadrat ogranicuvanjeto za m[i,j] e da e vo 1..100 ili da e -1. kako ova da go deklariram?
Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Bidejki staviv broevite da se vo -1..100 i programata koga ja kompajliram raboti, no koga ja prakam resenieto ne e tocno, pa pretpostavuvam problemot e vo deklaracijata;
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Goran1 wrote:Bidejki staviv broevite da se vo -1..100 i programata koga ja kompajliram raboti, no koga ja prakam resenieto ne e tocno, pa pretpostavuvam problemot e vo deklaracijata;

Добро ти е напишано. Проблемот со програмата е што наместотреба да биде
Скокаш во нов ред од кога ќе прочиташ еден цел број, но во тест случаите се дадени по неколку броеви во еден ред (колку што има колони квадратот).

Инаку, да повторам уште еднаш: нема потреба на овој начин да ги ограничуваш променливите - вредностите секогаш ќе бидат во границите како што е дефинирано во текстот на задачата. Ако се работи за цел број стави само тип integer (опсег помеѓу -32768 и 32767), или уште подобро longint (опсег помеѓу -2147483648 и 2147483647).

(Во иднина, постави го и кодот што си го испратил, за да можат и другите натпреварувачи да знаат за што се работи - да можат и тие да помогнат)

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2012 23:28:24

Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Blagodaram
 
Forum Index » Pascal
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team