[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: Vikjan94
Forum Index » Profile for Vikjan94 » Messages posted by Vikjan94
Author Message
Да, убава можност... Веднаш би се пријавил кога би можел :/
Па така изгледа, ама можеби само кога има премногу луѓе. Не знам, ќе треба да ги почекаме листите па да видиме
metotra wrote:Слушнав дека само еден од оние што имат исти бодови (на пример во основна група, има едно 20 души со по 300 бодови) по автоматски избор ќе продолжи само еден учесник на државен. Некако многу смешно ми изгледа ова, но во моето училиште на големо се зборува, дали е точно ова? И ако е точно, стварно ќе биде смешно, бидејќи место да одат поквалитетните учесници, ќе отидат оние со помало знаење.


Во правилата пишува вака:
„Организаторите го задржуваат правото во случај на ученици со ист број на поени од дадено училиште, по случаен избор да изберат еден натпреварувач од нив за учество на државниот натпревар.“

Тоа не значи во рамките на групите, туку се однесува на учесниците од исто училиште.
Ама така ќе треба да се одложи и олимпијадата, што не им оди во прилог на сите
tStojkovski wrote:
filip_bujaroski wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.


Мислиш, да ги изгенерирам сите можни комбинации со n/2 членови и да го пресметувам збирот на нивните јачини???

Вака, ќе направиш низа boolean T[N] каде што N ти е сума од јачините на сите n-натпреварувачи. Потоа за секој натпреварувач i за неговата вредност C[i] задаваш вредност T[C[i]]=true, и за секој елемент T[j]=true определуваш T[j+C[i]]=true. Мислам дека бев повеќе од јасен сега и дека ако има потреба од понатамошно разјаснување сам треба да разгледаш и да поекспериментираш


A kako kje znaesh deka nema nekoj natprevaruvac da se povtori po nekolku pati vo dinamickoto?

Не мора цела задача на тацна


Овој пристап ти помина на сите тест-примери???
Јас ја направив и така, функционира на 19/20. Реално, може да се води сметка да не се додава неколку пати истиот човек, ама не може да се води сметка колкава ќе биде разликата помеѓу бројот на луѓе во групите.
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.


Мислиш, да ги изгенерирам сите можни комбинации со n/2 членови и да го пресметувам збирот на нивните јачини???

Вака, ќе направиш низа boolean T[N] каде што N ти е сума од јачините на сите n-натпреварувачи. Потоа за секој натпреварувач i за неговата вредност C[i] задаваш вредност T[C[i]]=true, и за секој елемент T[j]=true определуваш T[j+C[i]]=true. Мислам дека бев повеќе од јасен сега и дека ако има потреба од понатамошно разјаснување сам треба да разгледаш и да поекспериментираш


Да, да, нема потреба од дополнително објаснување
Фала за идејата, немаше да ми текне вака да ја решам
tStojkovski wrote:
Vikjan94 wrote:
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!

Со динамичко запишуваш во bool низа секој можен збир што можеш да го добиеш со комбинација на сите натпреварувачи и кога ќе го сториш најблискиот можен збир до sum/2 ти е едната екипа а другата ти е разликата помеѓу првата екипа и сумата од натпреварувачите.


Мислиш, да ги изгенерирам сите можни комбинации со n/2 членови и да го пресметувам збирот на нивните јачини???
obi1kenobi wrote:
Vikjan94 wrote:Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?


Генерално, кога за алчно решение ќе најдеш контра-пример, вистинското решение е динамичко; значи да.


Да, да, баш по таа логика одев
Ама прашањето ми е, како да го изведам тоа? Немам некоја идеја!
Која е идејата за задачава?
Претпоставувам дека е нешто со динамичко, така?
Ќе ти објаснам јас како ја решив задачата. Доста слично е, затоа.
Со три for-циклуса ќе го одредуваш местото на точките (имаш 3 точки)
Првата точка може да биде после првата цифра, после првите две или после првите три цифри (четирицифрените броеви формираат невалидна адреса). Втората точка почнува од првата+1, а третата од втората+1.
После тоа ги земаш броевите кои се наоѓаат помеѓу точките и за сите четири броја проверуваш дали ги исполнуваат условите дадени во задачата (да бидат во интервалот [0,255], да немаат водечки нули ако се повеќецифрени итн.)

Се надевам дека ти помогнав
Ќе може некој да ми даде идеја како да ја решам задачата вработување од Олимпијадата лани?
Барем да знам кој пристап да го имам, зашто моите идеи не функционираат баш добро
Во ред. Благодарам
Прво така и мислев, ама во право си, можеби некој друг ќе знае да ми каже

Кога го проверувам решението ми да дава добри резултати на тест-примерите, а кога ќе го поставам на страната ми вели „погрешен резултат“ за сите случаи.

Ќе можете да ми кажете во што е проблемот и како да го решам?
mprelevic wrote:кога почнуваат електронските натпревари?


Нема да има електронски натпревари оваа година. Ќе има само еден, ама пробен.
 
Forum Index » Profile for Vikjan94 » Messages posted by Vikjan94
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team