[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: Kingzy
Forum Index » Profile for Kingzy » Messages posted by Kingzy
Author Message
MOI wrote:
Kingzy wrote:Може мала помош во врска со Средна Цифра ? Пробав со овај принцип но не работи

Во задачата (ако зборуваме за истата), се бара средната цифра во троцифрен број. На пример, во 123, средната цифра е 2 (прва е 1, втора/средна е 2, трета е 3).

Постојат два начини да се реши задачава. Ако работиш со цели броеви, можеш да го искористиш операторот / (делење со отфрлање на остаток) и да го поделиш K со 10, со што ќе се отфрли последната цифра, и ќе ти останат првите две (123/10 = 12).
Сега, со операторот % (остаток при делење), можеш да ја добиеш последната цифра во 12, што ќе биде 12%10 = 2, т.е. точно средната цифра во 123.


Второто решение е да го гледаш бројот како текстуална низа, па да го отпечатиш вториот знак (првиот е s[0], вториот s[1]).


Фала премногу иако средив на друг начин
Може мала помош во врска со Средна Цифра ? Пробав со овај принцип но не работи

 
Forum Index » Profile for Kingzy » Messages posted by Kingzy
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team