[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: shellcode
Forum Index » Profile for shellcode » Messages posted by shellcode
Author Message
Здраво. Ако може некој да ми помогне со идеја за решение за задачава: http://codeforces.com/contest/934/problem/C. Го прочитав едиторијалот, но е многу краток и не го разбирам воопшто(http://codeforces.com/blog/entry/57763). Благодарам однапред.
За побрз input користи на почетокот на Инаку во врска со задачата, решението што го имаш нема да помини на време. За сите бодови ти треба решение со binary search. Во моето користам std::map зошто е пократок кодот.

Дали би можела да се реши задачава на следниов начин?

Користиме 1D DP за RSQ што ни ја дава сумата на k последователни карти во О(1) со препроцесирање О(n) и потоа да ја сведиме задачата на weighted interval scheduling?
Сортирај ги во однос на тоа кој колку е спремен да донира и секое Vi од низата земи го како X а потоа за него најди соодветно Y, и на крај најди го максимумот од сите X,Y.
Уште нешто што заборавив: Би сакал да се организираат собири, нешто како работилници каде што членовите би имале можност да презентираат дел од своето знаење и искуство, специфични алгоритми, техники, идеи, задачи и слично. Би било добро да се формира атмосфера за групно решавање и дружење во исто време. Поздрав.
Неколку идеи што ги имам одамна и работи што би сакал да постојат на МЕНДО:

1. Да има едиторијал после секој натпревар, како на topcoder. Зошто? Секогаш постои задача/и чиј алгоритам голем дел од натпреварувачите не го сретнале дотогаш. Би било добро да се овозможи учење на нови работи после секој натпревар. Или пак, идеја или техника на решавање на одредена задача од натпреварот чие претставување би му овозможило на натпреварувачот да добие поголемо знаење и идеи кои би ги искористил во понатамошното решавање.

2. Да може да се гледаат решенијата од другите натпреварувачи. Зошто? Прва работа, тој што е тука за да учи и напредува, знаеме дека прво би се потрудил колку што може со цело свое знаење да реши одредена задача. Нема логика да не се даваат кодови ради тоа што некој би чекал се на готово. Тој што сака да научи, ќе научи, тој што сака само да копира, се знае. Имајќи увид во кодот од другите, сите можат да учат еден од друг и да напредуваат заедно.

3. Тагови за решението на секоја задача. Класификација на задачите. Динамичко програмирање, графови, binary search, математика, итн.

4. Посебен дел каде што сите би можеле да напишат туторијал и да претстават дел од своето знаење и искуство и да придонесат за поголем развој на МЕНДО. Незнам колкава би била заинтресираноста за ова, но доколку би имало такво нешто и би профункционирало би било супер.

5. Овозможување на донации за секој кој би бил спремен да донира за МЕНДО. Средствата би можеле да се искористат за многу работи. Прва работа што ми паѓа на памет предизвикана од претходната идеја, награди како стимулација за тие што придонесуваат за развој на туторијал секцијата на МЕНДО.

6. Организирање на собири, запознавање на натпреварувачите, дружење, итн. Малку чудна идеја и многу тешко изводлива али би сакал само да ја споменам

Поздрав.
Дали можи некој да ми посочи кај ми е грешката во кодот? Решението го пресметувам по формулата: dp[i] = min {dp(i/v[j]) + dp[v[j]] + 1, dp(i-v[j])+dp[v[j]] + 1}. Фала однапред.


Некоја идеја за задачава? http://mendo.mk/Task.do?id=479
Фала однапред.
Еве го мојот код за задачава ако ти е од било каква помош

Како се решава за задачава за 100 бода? Освен bfs не ми текнува друго ама ова не поминува. Фала
знам за auto, ме интересираше само зошто кај мене работи а тука не Во секој случај фала
#define FOR(i,k,n) for (typeof(k) i = (k); i<(n); i++)

Зошто за typeof јавува грешка и неможи да се компајлира кодот?
За почеток, постирај го кодот тука да видиме што е проблемот
@bedzo може да го постираш решението со дфс за задачава? Имам проблем со имплементација на дфс во вакви задачи
изгледа не се разбираме Не вчитувам никакви карактери во матрицата. Во матрицата внесувам само нули и единици, нулата означува непосетено поле, а единицата посетено. Незнам што не е тука јасно.
 
Forum Index » Profile for shellcode » Messages posted by shellcode
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team