[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: metotra
Forum Index » Profile for metotra » Messages posted by metotra
Author Message
bangelkoski wrote:Другаре/Другарке мислам дека прашањево ти е за на ФИНКИ, не за на Mendo

Вака сега, стипендиите ги добивме преку државниот натпревар кој се одвиваше преку МЕНДО, јас мислам дека прашањево е за тука. А има уште 15 души кои добиле стипендии, и прашањево се однесува за нив доколку тие знаат, и плус има постари членови на на Мендо кој веројатно знаат, така да би бил благодарен ако некој ми каже.
Како што знаете 16 души добивме стипендии за ФИНКИ. И сега сакам да знам, доколку се запишувам на ФИНКИ и немам добри оцени, дали co тоа што имам стипендија сум автоматски влезен во државна квота? И на пример ако не успеам да го одржам просекот во прва година 9.00, дали во втора година ќе плаќам колку што изнесува државната квота 200 евра или ќе плаќам 400 евра? Значи да ги соединам овие повеќе прашања во едно, дали оцените од средо училиште ќе имаат влијание при запишувањето на ФИНКИ? Се потрудив да изгледа што поразбирливо, и ќе бидам благодарен доколку ми одговорите што побрзо можете.

да не отворам нова тема, тука ќе го поставам прашањето, ова подоле е кодот, и на 9 и 11 пример не ми поминува, ај ако некој ја најде грешката нека пише...
9 и 10 пример Runtime Error (излезен код различен од 0).

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
long long n,m,br,i,j,a,b,rez[101],neobraboteni,cena[101],prom,max=9999999;
string im[101];
cin>>n>>m>>br;
for (i=1;i<=br;i++)
{
rez[i]=0;
cin>>im[i]>>a>>b;
neobraboteni=n;
for(j=1;j<=9999;j++)
{
if (neobraboteni%2==1)
{
if ((neobraboteni+1)/2*a<b && (neobraboteni+1)/2>=m)
{
neobraboteni-=(neobraboteni+1)/2;
rez[i]+=(neobraboteni+1)/2*a;
}
else if ((neobraboteni+1)/2*a>=b && (neobraboteni+1)/2>=m)
{
neobraboteni-=(neobraboteni+1)/2;
rez[i]+=b;
}
else
{
rez[i]+=(neobraboteni-m)*a;
neobraboteni=m;
}
}
else
{
if ((neobraboteni)/2*a<b && (neobraboteni)/2>=m)
{
neobraboteni-=(neobraboteni)/2;
rez[i]+=(neobraboteni)/2*a;
}
else if ((neobraboteni)/2*a>=b && (neobraboteni)/2>=m)
{
neobraboteni-=(neobraboteni)/2;
rez[i]+=b;
}
else
{
rez[i]+=(neobraboteni-m)*a;
neobraboteni=m;
}
}
if (m==neobraboteni) break;
}
if (max>rez[i])
{
max=rez[i];
prom=i;
}

}

cout<<im[prom]<<" "<<max;


return 0;
}
Vikjan94 wrote:
metotra wrote:Слушнав дека само еден од оние што имат исти бодови (на пример во основна група, има едно 20 души со по 300 бодови) по автоматски избор ќе продолжи само еден учесник на државен. Некако многу смешно ми изгледа ова, но во моето училиште на големо се зборува, дали е точно ова? И ако е точно, стварно ќе биде смешно, бидејќи место да одат поквалитетните учесници, ќе отидат оние со помало знаење.


Во правилата пишува вака:
„Организаторите го задржуваат правото во случај на ученици со ист број на поени од дадено училиште, по случаен избор да изберат еден натпреварувач од нив за учество на државниот натпревар.“

Тоа не значи во рамките на групите, туку се однесува на учесниците од исто училиште.


Епа да на тоа мислев, ама не сум напоменал, значи сепак ( од моето школо има 8-9 души со по 300 бода ) нема сите да одат...
OP Magic Potato wrote:
mnogu_naiven_tip wrote:Слушнав дека само еден од оние што имат исти бодови (на пример во основна група, има едно 20 души со по 300 бодови) по автоматски избор ќе продолжи само еден учесник на државен. Некако многу смешно ми изгледа ова, но во моето училиште на големо се зборува, дали е точно ова? И ако е точно, стварно ќе биде смешно, бидејќи место да одат поквалитетните учесници, ќе отидат оние со помало знаење.


bez navreda sakam da te prasham kolku naiven treba da si za da poveruvash na vakvi tvrdenja? xD


А каде прочита дека сум поверувал? Колку што знам да читам, прочитав дека имам слушнато. Или ова го напиша со цел да навредиш, не сваќам.
Слушнав дека само еден од оние што имат исти бодови (на пример во основна група, има едно 20 души со по 300 бодови) по автоматски избор ќе продолжи само еден учесник на државен. Некако многу смешно ми изгледа ова, но во моето училиште на големо се зборува, дали е точно ова? И ако е точно, стварно ќе биде смешно, бидејќи место да одат поквалитетните учесници, ќе отидат оние со помало знаење.
Колку учесници од основната група од регионалниот натпревар продолжуваат на државен натпревар?
 
Forum Index » Profile for metotra » Messages posted by metotra
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team