[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
ciklus natprevari  XML
Forum Index » Општа дискусија
Author Message
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Тука ќе набројам неколку работи кои се променети во однос на минатата година:

1. Во однос на правилата
      - Регионалниот и Државниот натпревар за почетничка група ќе се одржуваат во термини различни од термините на Регионалниот и Државниот натпревар за основна и напредна група (како што веќе напомена tStojkovski)
      - од оваа година, официјални интегрирани развојни околини се FreePascal и Code::Blocks (наместо FreePascal и Dev-Cpp)
      - подетално е специфицирано како се поднесуваат приговори, и кој е начинот на кој комисијата ќе одлучува по одреден приговор. Се специфицира и дека, слично како и на ИОИ и БОИ, приговорите не смее да се однесуваат на какви било поправки во предадениот код на натпреварувачот, со кои евентуално би работела програмата.
      - објавен е уште еден документ, наречен "Дополнителни информации за циклусот натпревари 2011", во кои подетално се специфираат правилата за одржување на натпреварите, начинот на бодување, напредување низ циклусот натпревари, изборот на екипи за ИОИ и БОИ, итн.

2. Во однос на системот за натпревари
      - по барање на повеќе натпреварувачи, сега Мендо има и chat систем - за комуникација помеѓу натпреварувачите и помеѓу натпреварувачите и комисијата пред и по завршувањето на натпреварите
      - во делот за тренинг, сега е можно да се симнуваат тест примерите на кои нема да ви помине решението за некоја задача. Сега засега, тест-примерите може да се симнуваат еднаш на секои 3 часа.
      - во делот за тренинг, сега има подетална статистика за секоја задача - колку од испратените решенија паднале на временски лимит, колку со погрешен одговор, колку натпреварувачи ја решиле задачата, колку се обиделе, итн.
      - гледање на тест примерите после секој натпревар, заедно со информации зошто решението има добиено таква оцена, кое е времето на извршување, колку меморија користело, итн.
      - анализа на испратениот изворен код. Значи, иако овој дел од системот е сеуште во бета-верзија, кога ќе испратите решение кое ќе содржи код кој не би требало да го содржи (како на пр., system("pause"), fopen, ...), системот ќе ве предупреди да го избришете/промените овој дел од кодот.

    Исто така, системот сега има дел преку кој може во живо да се гледа тестирањето на решенијата. Оваа новина би требало да ги направи Државниот натпревар и Македонската Олимпијада по информатика многу поинтересни за натпреварувачите и менторите.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/02/2011 14:37:05

bidikovJoined: 12/02/2010 01:10:05
Messages: 16
Offline

Одлично ... гледам и тимот на луѓе инволвирани во ова рипнал ... ќе имаат стимул натпреварувачите (па и менторите)

--
Владислав Бидиков
ФИНКИ систем инженер
Denis


[Avatar]

Joined: 29/01/2010 18:55:07
Messages: 27
Offline

Ќе влегуваат ли поените од тест електронскиот натпревар во вкупните поени?

The function of good code is to make the complex appear to be simple.
[Email]
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Denis wrote:Ќе влегуваат ли поените од тест електронскиот натпревар во вкупните поени?

Не, поените од тест електронскиот натпревар ќе немаат никакво влијание на понатамошниот циклус натпревари. И покрај тоа, пожелно е да учествувате во натпреварот за да се запознаете со системот и начинот на оценување на вашите решенија.
FREEZXJoined: 16/02/2010 19:32:31
Messages: 33
Offline

Дали и оваа година ќе бидат доделени стипендии на најуспешните на државниот натпревар кои се четврта година?
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

FREEZX wrote:Дали и оваа година ќе бидат доделени стипендии на најуспешните на државниот натпревар кои се четврта година?

Во преговори сме со факултетот, но имајќи предвид дека веќе неколку години наназад има стипендии - голема е веројатноста дека ќе има и оваа.
 
Forum Index » Општа дискусија
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team