[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Задача од тест натпреварот  XML
Forum Index » Други натпревари
Author Message
olivervelickovskiJoined: 18/02/2010 00:02:09
Messages: 5
Offline

Задачава за збир од непарни броеви мислам дека ми е сосема точна но имам само 4 поени за неа. До што е проблемот, еве ја задачата, работи се како што треба, ако има нешто што не е во ред ќе ве молам да ми кажете до што е проблемот ?

PROGRAM NeparenZbir;
VAR i,p,m,n: Integer;
BEGIN
p:=0;
ReadLn(m,n);
FOR i:=m TO n DO
IF i MOD 2<>0 THEN
p:=p+i;
WriteLn(p);
ReadLn;
END.
jovankJoined: 01/01/2010 16:17:42
Messages: 127
Offline

olivervelickovski wrote:Задачава за збир од непарни броеви мислам дека ми е сосема точна но имам само 4 поени за неа. До што е проблемот, еве ја задачата, работи се како што треба, ако има нешто што не е во ред ќе ве молам да ми кажете до што е проблемот ?

PROGRAM NeparenZbir;
VAR i,p,m,n: Integer;
BEGIN
p:=0;
ReadLn(m,n);
FOR i:=m TO n DO
IF i MOD 2<>0 THEN
p:=p+i;
WriteLn(p);
ReadLn;
END.


Ti zbirot go pametis kako integer sto e vo opsegot od -30000 do 30000. no vo test-primerite, zbirot doaga i do 90000000, pa zatoa tvojata programa ne go pameti toj broj.
[MSN]
nikola3103


[Avatar]

Joined: 25/12/2009 16:09:56
Messages: 184
Offline

Inace obicno tuka ne se postiraat kodovite ali nema vrska a za objasnuvanjeto na jovan i ja go definirav so integer (int) pa mi pomina na site(a moze i do toa da e ne me svakajte pogresno)
olivervelickovskiJoined: 18/02/2010 00:02:09
Messages: 5
Offline

Кога би користил променливи од друг тип на пример од longInt или од Real дали би го имал пак проблемот или сепак ке морам решенијата да ги испраќам од c / c++ ???, однапред благодарам. поздрав
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

olivervelickovski wrote:Кога би користил променливи од друг тип на пример од longInt или од Real дали би го имал пак проблемот или сепак ке морам решенијата да ги испраќам од c / c++ ???, однапред благодарам. поздрав


Треба да користиш longint, тоа е 32-битна променлива.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/02/2010 19:27:19

DevGeeK


[Avatar]

Joined: 25/12/2009 14:51:57
Messages: 30
Offline

Си заборавил да го избришеш ReadLn. Тоа најверојатно прави проблеми, инаку и јас користев променлива од тип цел број и целосно ми помина кодот

Fifty Years Of Programming Language Research, And We End Up With C++ ?
Bojan KostadinovJoined: 08/10/2009 13:56:21
Messages: 89
Offline

Некои натпреварувачи ненамерно прават мала забуна, па ќе пробам да објаснам

Во Паскал, integer е 16-битна променлива (користи 16 бита за чување на вредноста), додека longint е 32-битна променлива.
Во C++, и int и long се 32-битни променливи (на 32-битен процесор, каков што е овој).

И слободно можете да дискутирате околу решенијата, само гледајте темите да ги постирате на право место.

This message was edited 2 times. Last update was at 09/10/2010 02:56:40

nikola3103


[Avatar]

Joined: 25/12/2009 16:09:56
Messages: 184
Offline

aaa e pa zatoa mene mi vadese tocen rezultat na site test primeri so INT. inace vo c++ mi e napisan kodot.
stec_93Joined: 14/02/2010 15:24:35
Messages: 36
Offline

Vaka ne mozeme da odlucime kako e tocno, deka nekoi rabotaat na c++, dodeka nekoi na PASKAL. poarno definiraj na psevdokodot za da mozeme site da razbereme.
bidikovJoined: 12/02/2010 01:10:05
Messages: 16
Offline

Ало дечки - ПСЕВДО КОД баш значи код кој не е напишан во одреден програмски јазик ...

Значи таму се обработува алгоритамски задача и затоа нема потреба да се дефинираат променливи ...

Конкретно за задачава сите вие некако не приметивте дека во Паскал работава е поголема од Integer а??

Епа тоа го прави најдобриот програмер подобар од добрите ...


--
Владислав Бидиков
ФИНКИ систем инженер
 
Forum Index » Други натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team