[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Вработување  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
Vikjan94Joined: 22/02/2011 20:11:00
Messages: 27
Offline

Ќе може некој да ми даде идеја како да ја решам задачата вработување од Олимпијадата лани?
Барем да знам кој пристап да го имам, зашто моите идеи не функционираат баш добро
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Бидејќи има 8 предмети, а треба да има по 2 професори минимум, тогаш може да искористиме маска 2^16.
Ќе користиме 1 ако имаме вработен, 0 ако немаме. А маската ќе е 2^16 бидејќи во првиот дел на маската(до 2^ ќе проверуваме за првиот работник на предмет, а во другиот дел за вториот.
И ќе имаме динамичко со dp[N][2^16]. Каде што N e колку професори има, ама бидејќи тоа опфаќа многу голема меморија, ќе го сведиме динамичкото на dp[2][2^16]
каде што ги вртиме редовите.
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team