[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Броеви во string  XML
Forum Index » Pascal
Author Message
Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Како во Pascal откако ќе ги издвоиме карактерите, меѓу кои има и броеви, од даден string, потоа да применуваме операции кои важат за цели броеви над броевите кои ги имаме како карактери? На пример, ако имам влезен стринг кола3брзина23 и сакам да ги соберам 3+2+3=8.
Patriot


[Avatar]

Joined: 07/12/2009 14:51:49
Messages: 13
Offline

Доколку сакаш да претвораш char по char од стрингот можеш да ја користиш наредбата ord('a') која го враќа ascii кодот на буквата во наводници...

За да сместиш цел стринг бројки во integer променлива можеш да ја користиш и наредбата val(imenastringot,imenapromenliva,kontrolna) каде контролната променлива означува дали конверзијата е во ред(треба да биде 0)
 
Forum Index » Pascal
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team