[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Vector namesto niza  XML
Forum Index » C/C++
Author Message
Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Од неодамна работам во C++ и досега работев со низи, но без користење на vector. Сега имам проблем со користење на низи на кои не е позната однапред должината како аргументи кај функција. Еве еден наједноставен пример за функција за наоѓање најголем елемент во низа:


Секогаш ми ја враќа вредноста на првиот елемент. Ако може некој да ми даде совет како да го отстранам проблемот.
Однапред благодарам.
bangelkoski


[Avatar]

Joined: 05/03/2011 12:15:19
Messages: 28
Location: Вруток
Offline

во for циклусот условот проверисиго друже, мислам тука ти е проблемот
[WWW]
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Наместо да нагаѓаме каде е проблемот, нели би било најдобро ако го уклучиш програмот со дебагер и ги провериш сите вредности на променливи?

Генерално е добра идеја заедно со низата како параметар во функцијата да ја додадеш и должината на низата, затоа што понекогаш имаш ситуации кога низата не е сосема полна и слично...
Goran1Joined: 22/09/2010 23:02:31
Messages: 18
Offline

Го средив проблемот, во функцијата наместо низа почнав да користам вектор и си работи добро.
vavioJoined: 25/02/2010 14:40:01
Messages: 25
Offline

еве детален одговор зошто за јавува проблемот
Кога предаваш низа на функција, се предава само почетната локација од низата (нултиот елемент)
sizeof(a) ни враќа 4 бајти и кога ќе се подели со sizeof(int) - исто 4 бајти се добива еден и програмата гарант ти го враќа првиот елемент (не ми е истестирана програмата, но гарант така е излезот). Кога планираме да предаваме низа на функција, треба да се предаде крајната локација или колкав е бројот на елементи од низата.
За да немаш проблеми вакви на натпревари и во понатамошни солуции, практикувај да ги користиш асоцијативните контењери кои сами си ја средуваат оваа работа
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Наместо асоцијативни мислиш на секвенцијални, нели? Асоцијативни = map, set итн...
vavioJoined: 25/02/2010 14:40:01
Messages: 25
Offline

obi1kenobi wrote:Наместо асоцијативни мислиш на секвенцијални, нели? Асоцијативни = map, set итн...

моја грешка
сум мислел на вектори, ама сум пишувал за друго
KristijanBJoined: 13/03/2013 13:13:56
Messages: 1
Offline

Mi trebaat za mendo 23 zadaca broj na cifri i 24 sodrzatel ako mozete i faktorizacija ?
jovankJoined: 01/01/2010 16:17:42
Messages: 127
Offline

Cisto me interesira za kade ti trebaat zadacive: za domasna vo sredno ili za na fakultet? Razmisli malce, iskucaj nesto I pobaraj pomos ako zaglavis negde, ne baraj gotovi resenija...
[MSN]
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Како додаток на коментарот на Јован, не користи стари thread-ови за сосема неповрзани работи -- отвори нов.
 
Forum Index » C/C++
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team