[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Moken Artefakt pomos  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
AngryAceJoined: 17/09/2014 17:04:37
Messages: 12
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=1
dali nekoj moze da dade pomos za zadacava :S
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

Каква помош поточно бараш? Што се обиде до сега, каде заглави, што не ти е јасно? Биди поспецифичен, па ќе пробаме да ја разјасниме задачава. Доколку бараш готово решение на задача, нема да добиеш тука.

Во задачата имаш некој артефакт со N фрлени магии, и N волшебници кои можат да ги тргнат тие магии. Секој волшебник може да тргне M магии + неговата, M е дадено за секој волшебник.

Да го разгледаме тест примерот:

5 - број на фрлени магии - N
3 - број на магии што ќе ги отстрани првиот волшебник - M1
2 - број на магии што ќе ги отстрани вториот волшебник - M2
1 - број на магии што ќе ги отстрани третиот волшебник - M3
1 - број на магии што ќе ги отстрани четвртиот волшебник - M4
0 - број на магии што ќе ги отстрани петтиот волшебник - M5

Првиот волшебник ќе отстрани 3 магии, + уште една (негова), вкупно 4. Што значи дека ќе остане уште 1 магија.
Вториот волшебник може да отстрани 2 магии + уште една (негова), вкупно 3. Ќе ја тргне таа 1 магија.

Потребни се вкупно 2 волшебника, печатиме 2.

Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
AngryAceJoined: 17/09/2014 17:04:37
Messages: 12
Offline

epa fala za ubavoto objasnuvanje, zadacata e mnogu lesna i ja resiv.
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team