[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Избори електронски '10  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=37

Пробав така што сите броеви во низата кои се помали од првиот број во низата да се избришат и после само со разликата од поголемите броеви со првиот број да се полни некоја променлива, но не такаа.
Друга идеја ?! help
Tose TodorovJoined: 23/02/2016 21:45:08
Messages: 15
Offline

Проверуваш дали некој кандидат има повеќе гласови од првиот и ако има тогаш го наоѓаш кандидатот со најмногу гласови, одзимаш еден глас од тој кандидат и му го даваш на првиот кандидат. Го повторуваш тоа додека првиот не добие најмногу гласови, а притоа броиш колку гласачи си префрлил кај првиот кандидат
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Taka i si mislev... no ke ima li problem so vremeto ? da ne ima nadminat vremenski limit
Tose TodorovJoined: 23/02/2016 21:45:08
Messages: 15
Offline

Вредностите за N и Gi се мали, 50 и 100, така да ќе нема проблем
MODDIJoined: 27/12/2017 18:17:00
Messages: 39
Offline


Кодов ми работи во 15 од 20те тест случаеви, може малку помош??
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

MODDI wrote:Кодов ми работи во 15 од 20те тест случаеви, може малку помош??


Ископирај ги линиите за сортирање (sort и reverse) и додади ги и на крајот од while циклусот. Тогаш ќе работи на сите тест случаи.
Размисли зошто, и пробај после да напишеш решение со подобра сложеност (иако не треба во оваа задача, оти се мали вредностите).
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team