[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Помош околу рекурзија  XML
Forum Index » C/C++
Author Message
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Треба да се генерира подмножества пример множество {1,2,3}
треба да се генерираат {} , {1}, {2},{3},{1,2},{1,3},{2,3},{1,2,3}
алгоритамот е ваков


Некој да ми објасни како работи тука рекурзијата не сфаќам што се дели како се дели тоа binary tree ?
despotovski01Joined: 23/02/2014 14:36:12
Messages: 37
Offline

Нека моментално го разгледуваме k-тиот елемент од множеството. Имаме две опции за него, или тој влегува во тековните подмножества што ги генерираме, или не го земаме во нив. Во првиот рекурзивен повик, ги разгледуваме сите подмножества кои не го содржат тековниот елемент, а во вториот, сите кои го содржат.
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Дали се вршат последователно инструкциите или уште првиот рекурзивен повик се враќаме k+1 ?
despotovski01Joined: 23/02/2014 14:36:12
Messages: 37
Offline

Perez wrote:Дали се вршат последователно инструкциите или уште првиот рекурзивен повик се враќаме k+1 ?


Прво целосно се извршува првата рекурзија, па потоа втората.

Помош за рекурзивни функции можеш да најдеш тука (или од било кој друг релевантен извор): https://www.hackerearth.com/practice/notes/working-of-recursive-function
PerezJoined: 18/10/2014 18:53:59
Messages: 93
Offline

Дали е ова BackTracking ?
despotovski01Joined: 23/02/2014 14:36:12
Messages: 37
Offline

Perez wrote:Дали е ова BackTracking ?


Да. Започнуваш да ги генерираш подмножествата, и го земаш секој елемент во предвид, или го додаваш кон тековото подмножество, или не го додаваш. Евентуално веќе ќе немаш нови елементи за процесирање, па се враќаш наназад да донесеш друга одлука за претходните елементи. Со тоа ги испробуваш сите можности, и ги генерираш сите можни подмножества.
 
Forum Index » C/C++
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team