[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Помош / Средна Цифра  XML
Forum Index » C/C++
Author Message
KingzyJoined: 26/02/2018 17:53:12
Messages: 2
Offline

Може мала помош во врска со Средна Цифра ? Пробав со овај принцип но не работи

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

Kingzy wrote:Може мала помош во врска со Средна Цифра ? Пробав со овај принцип но не работи

Во задачата (ако зборуваме за истата), се бара средната цифра во троцифрен број. На пример, во 123, средната цифра е 2 (прва е 1, втора/средна е 2, трета е 3).

Постојат два начини да се реши задачава. Ако работиш со цели броеви, можеш да го искористиш операторот / (делење со отфрлање на остаток) и да го поделиш K со 10, со што ќе се отфрли последната цифра, и ќе ти останат првите две (123/10 = 12).
Сега, со операторот % (остаток при делење), можеш да ја добиеш последната цифра во 12, што ќе биде 12%10 = 2, т.е. точно средната цифра во 123.


Второто решение е да го гледаш бројот како текстуална низа, па да го отпечатиш вториот знак (првиот е s[0], вториот s[1]).
KingzyJoined: 26/02/2018 17:53:12
Messages: 2
Offline

MOI wrote:
Kingzy wrote:Може мала помош во врска со Средна Цифра ? Пробав со овај принцип но не работи

Во задачата (ако зборуваме за истата), се бара средната цифра во троцифрен број. На пример, во 123, средната цифра е 2 (прва е 1, втора/средна е 2, трета е 3).

Постојат два начини да се реши задачава. Ако работиш со цели броеви, можеш да го искористиш операторот / (делење со отфрлање на остаток) и да го поделиш K со 10, со што ќе се отфрли последната цифра, и ќе ти останат првите две (123/10 = 12).
Сега, со операторот % (остаток при делење), можеш да ја добиеш последната цифра во 12, што ќе биде 12%10 = 2, т.е. точно средната цифра во 123.


Второто решение е да го гледаш бројот како текстуална низа, па да го отпечатиш вториот знак (првиот е s[0], вториот s[1]).


Фала премногу иако средив на друг начин
 
Forum Index » C/C++
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team