[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Zadaca Moj termin  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Moze idea za zadaca moj termin?
http://mendo.mk/Task.do?id=807
Fala odnapred
Probav nesto vaka ama pominuva na 12/20

This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2018 22:16:37

MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Moze idea za zadaca moj termin?
http://mendo.mk/Task.do?id=807
Fala odnapred
Probav nesto vaka ama pominuva na 12/20

Наједноставното решение е со динамичко програмирање, каде што имаме некоја низа options[X], која што ќе означува на колку начини (ако ни се разгледани првите X лица) може да се заменат непознатите вредности (N). Тогаш, ако важи options[L] == 1, решението е "DA" бидејќи постои само еден начин да се направат замените (да се поделат лицата на групи), инаку е "NE".
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Moze psevdokod. Otptilika ja razbiram idejata, ama ako moze pokonkretno objanuvanje.
Fala odnapred
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Moze psevdokod. Otptilika ja razbiram idejata, ama ako moze pokonkretno objanuvanje.
Fala odnapred


Не е сложено решението воопшто; како што кажав, само динамичко програмирање. Вака нешто (пробав да ставам и неколку коментари).
VlatkoSh


[Avatar]

Joined: 10/08/2016 12:39:15
Messages: 48
Offline

Не е сложено решението воопшто; како што кажав, само динамичко програмирање.

Динамичко програмирање не е лесно.
MOIJoined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

VlatkoSh wrote:
Не е сложено решението воопшто; како што кажав, само динамичко програмирање.

Динамичко програмирање не е лесно.

Главниот проблем е да се смисли решението (што беше објаснето погоре), а реализацијата е полесна. Тоа сакав да кажам.
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team