[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Чкорчиња  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
BATIR



Joined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Слушав дека оваа задача се решава со услови, но никако не ми влегува во памет. Некој хинт?
MOI



Joined: 07/07/2010 16:31:48
Messages: 447
Offline

BATIR wrote:Слушав дека оваа задача се решава со услови, но никако не ми влегува во памет. Некој хинт?


Да се пробаат сите четирицифрени броеви.
Решение подолу (ако сакаш да го видиш).

Hakun



Joined: 16/08/2018 20:38:09
Messages: 2
Offline

За уште побрзо извршување почнете со итерирање од најголемиот кон најмалиот [code]
#include <bits/stdc++.h>

using namespace std;

int main()
{
int n; cin>>n;
int sticks[10]={6,3,5,5,4,5,5,3,7,5};

for(int i = 9999; i>=1000;i--)
{
int used =0;
int temp = i;
while(temp>0)
{
int digit = temp%10;
temp/=10;
used+=sticks[digit];
}
if(used==n)
{
cout<<i; return 0;
}
}
cout<<-1;
return 0;
}
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team