[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Zadaca "Ocenuvanje" (regionalen natprevar 2012)  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
FloreTheFlausJoined: 07/10/2018 12:44:39
Messages: 8
Offline

http://mendo.mk/Task.do?id=274

5/20 reshenija mi se tochni, a 15/20 mi vika "nadminat vremenski limit". Imam samo eden 'for' ciklus, kako mozam da ja optimiziram programata?
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Nadminat vremenski limit imas poradi toa shto, ti gi pominuvas site pozicii. A brojot na resenija e 2000000000, shto e pogolem od brojot na operacii koi shto mozes da gi izvrsis za edna sekunda. Ti toa go pravis 2 pati. Razmisli kako poinaku mozes da presmetas.
FloreTheFlausJoined: 07/10/2018 12:44:39
Messages: 8
Offline

Mozhe malku da me upatish?

Mozebi ako gi sporeduvam vrednostite od willSend.second so willTest ke dobijam neshto?
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Дај ми 2 минути да решам на хартија.
BATIRJoined: 20/06/2015 16:36:50
Messages: 155
Offline

Па и јас ја немам решено задачата, и веќе долго време ја мислам. Ама се се вртам на некакво решение со while. Нека биде се додека има уште натпреварувачи кои што испраќаат решенија. Значи покрај while-от ќе имаш основни проверки. И внатре во циклусот чувај го количникот на бројот на решенија , и бројот на натпреварувачи. И од втора променлива , која на почеток е исто k , одземај го минималниот број(количник, и самиот елемент niza[i]). Така нешто, и јас не сум сигурна за остатокот од решението, ама мислам дека е нешто така. Ќе пробам да ја решам , најкасно до недела, и ако имам подобра идеја , ќе ти кажам.
FloreTheFlausJoined: 07/10/2018 12:44:39
Messages: 8
Offline

Fala Podocna ke probam ako mozam da napravam neshto so toa shto go kazha
petarsorJoined: 15/07/2018 11:58:27
Messages: 87
Offline

Ако некој натпреварувач ќе прати 3 решенија, а сите други по 10, тој што ќе прати 3 прв ќе престане со праќање на решенија.
Можеш да користиш нешто како priority_queue за следење на тоа кој натпреварувачи први ќе "испаѓаат".

Не мораш еден по еден да одземаш од секој натпреварувач, што ако имаме некоја променлива "subtracted" која ќе води сметка за тоа колку имаме одземано од сите натпреварувачи?
Ако ова не е доволно, еве едно решение на задачава.

FloreTheFlausJoined: 07/10/2018 12:44:39
Messages: 8
Offline

Fala
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team