[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
Messages posted by: Tose Todorov
Forum Index » Profile for Tose Todorov » Messages posted by Tose Todorov
Author Message
Дали може да го апдејтирате jdk барем до Java 8 за да може да го користиме Stream API-то ?
Вредностите за N и Gi се мали, 50 и 100, така да ќе нема проблем
Проверуваш дали некој кандидат има повеќе гласови од првиот и ако има тогаш го наоѓаш кандидатот со најмногу гласови, одзимаш еден глас од тој кандидат и му го даваш на првиот кандидат. Го повторуваш тоа додека првиот не добие најмногу гласови, а притоа броиш колку гласачи си префрлил кај првиот кандидат
Линк

Ми треба идеја како да ги добијам броевите кои го даваат најголемиот производ. Функцијата за множење ми работи само иам проблем со добивањето на броевите, се обидов на многу начини ама не ми успева. На овој начин ми работи за 4/20 случаи. Дали постои некоја формула/алгоритам без да треба да ги проверувам сите пермутации бидејќи ќе го надминам временскиот лимит ако ги проверувам сите...Системот не ти го прифаќа кодот бидејќи програмата ти печати повеќе податоци од тоа што треба. Само избриши ги празните места кај секој cout и ќе ти го прифати. Наместо вака
напиши и ќе прифати. Btw во програмата ти фали операцијата одземање

Јас вака ја решив за 60% од поените, а за сите поени мислам дека треба броевите од 2^1 до 2^n да ги претставиш како низа од цифри и после да ги собериш ама не успеав ..
За програмирање почнав посериозно да се интересирам пред 3-4 месеци и некои работи уште не ми се јасни па ако може некој да ми објасни нешто

Случајно ја отворив задачата Роденденски прослави и без да ја дочитам ми текна решение и почнав да пишувам. Сигурно има пооптимално решение, уште се немам обидено да ја решам на друг начин затоа што ме интересира зошто ова решение ми го надминува временскиот лимит за 2 тест примери.Во долниот дел од програмата мислам дека нема никаков проблем бидејќи 2та for циклуси се извршуваат 12 пати и имаат еден if statement со по една наредба, а последниот може да се изврши од 1 до макс 12 пати и има 1 наредба. 3те циклуси заедно не би требало да имаат поголема сложеност од 100.

Претпоставувам дека проблемот ми е во најгорниот for циклус но не можам да сфатам точно до што е проблемот.За овој циклус би требало да имам сложеност n*O(5) (ако се смета и if во наредбите?). На мене програмата ми го надминува лимитот зa еден тест пример каде што n=100 000 а за другиот нз колку е n, го немам симнато тој пример. За n=100 000 би требало да се извршат околу 500 000 операции а еден компјутер може да изврши многу повеќе во една секунда, па не сфаќам зошто програмата го надминува временскиот лимит. Дали пристапувањето до членови во повеќедимензионална низа како има голема сложеност или до што е проблемот ако може некој да ми објасни?


Во твојот код и кога ќе замениш while (i<=n) со while (sleden<=n) пак ќе имаш проблем, бидејќи следниот број го пресметуваш на почетокот на циклусот, а го печатиш на крајот без да провериш дали е поголем од n. Ова е мојот код а ако би сакал со твојот да работи треба само да вметнеш if услов во циклусот.
Да, со while циклус ти е подобро да ја решиш оваа задача, но пак го имаш истиот проблем. На тебе програмата ти ги печати првите n фибоначиеви броеви,а треба да ти ги печати сите фибоначиеви броеви помали од бројот n. Во while циклусот наместо i, треба да проверуваш дали sleden е помал од n. Замени while(i<=n) со while(sleden<=n).

п.с. И вака ќе имаш проблем, нема да ти работи точно програмата. Те оставам сам да размислиш и да се обидеш да го пронајдеш проблемот, ако не успееш пиши и ќе ти објаснам.
ЖичарницаОлимписки игриЗа точка на рамнотежа немав многу време 1 саат покасно се приклучив на натпреварот 7/11 имам, ако може и за мене помош
До тоа беше проблемот, фала
Линк

Ако може помош за задачава, ми вади 13/20 неможам да сфатам каде ми е грешката

Малце касно ја гледам темава ама еве ти мое решение ако уште ти треба

Да да, фала многу до тоа беше проблемот јас мислев да не е некој проблем во системот затоа што на мојот компјутер ми даваше точно решение но проверив на интернет и ми даде погрешно
http://mendo.mk/Task.do?id=10 точно ми е а ми покажува погрешен резултат за тест случај 5
 
Forum Index » Profile for Tose Todorov » Messages posted by Tose Todorov
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team