[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
milking cows  XML
Forum Index » Други задачи
Author Message
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

bedzo wrote:Дали треба да изгледа така некако?

void fun(mat1[][],mat2[][],n){
if(n==1){
ovde clockwise 90
}
if(n==2){
180 stepeni
}
if(n==3){
counter-clocck 90
}

или кога ке ја најдам матрицата за 90, да ја направам еднаква со таа која што ни е дадена и да ја претворам во 180 во помошната?

И ако има за влез матрица со 1 елемент треба да испечатиме 6? Или треба по редослед? Бидејќи сите од 1-6 се точни.


Искрено, баш и не сфатив што сакаше да кажеш... Тоа со if-изразите не ти е добро прво и основно затоа што секаде ти фали else и може да ти се случи, заради ситна грешка во кодот, да ти се изврши повеќе од еден if. Она што предложив да пробаш да го направиш во псеудо-код е нешто вакво:


Дури и не мора да има три if изрази таму на почетокот - мислам дека може и само како два циклуси и малку креативност Пробај напиши ги формулите за ротација на матрица на хартија (која позиција каде оди при која ротација) и би требало да забележиш нешто

Ова е добра вежба за дизајн на алгоритми - вака ако има грешка во некој од циклусите ќе имаш само едно место за поправање наместо три.

@tStojkovski: Твојот пристап ќе биде ок, ама замисли да ротираш за 270 степени матрица 1000x1000... Сепак, како quick-and-dirty решение е во ред.
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

За n мислев да ставам вака, ако е 1 да ротира за 90, ако 2 за 180, ако 3 за 270 Значи тоа е обична променлива што ќе ја ставам, а не големината на матрицата.

Него прва идеја што ми дојде за задачата да ставам ротирање за 1виот круг па за 2риот итн Него вечер или утре ќе се потрудам да направам некој попрост алгоритам за ова.
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

bedzo wrote:За n мислев да ставам вака, ако е 1 да ротира за 90, ако 2 за 180, ако 3 за 270 Значи тоа е обична променлива што ќе ја ставам, а не големината на матрицата.

Него прва идеја што ми дојде за задачата да ставам ротирање за 1виот круг па за 2риот итн Него вечер или утре ќе се потрудам да направам некој попрост алгоритам за ова.

што ти рече оби, види на хартија како се однесуваат позициите кога ротираш
[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

for(int i=0;i<n;i++) for(int j=0;j<n;j++) rez[i][j]=mat[n-j-1][i];

еве како ја средив функцијата
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Која ротација е ова?

Како би ги направил другите пошто сега една знаеш?

(Се надевам не се лутиш што не ти ги сервирам одговорите на послужавник, ама кога сам ќе си размислиш за нешто најдобро се учи.)
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Знам и многу сум ти благодарен за тоа.

Ја средив ротацијата, ова е за 90 степени. Истава ја користам и за 180 и за 270. Ја решив задачата.

Него некое инфо за name that number. Како да ја отворам датотеката? И како да ги листам елементиве во неа?
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

bedzo wrote:Знам и многу сум ти благодарен за тоа.

Ја средив ротацијата, ова е за 90 степени. Истава ја користам и за 180 и за 270. Ја решив задачата.

Него некое инфо за name that number. Како да ја отворам датотеката? И како да ги листам елементиве во неа?


и после din>>име ...

This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2011 21:10:38

[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Да не треба fin ?

И како fin>>ime ?
Има некој начин да ги ставам имињата од документот во вектор?
tStojkovskiJoined: 13/02/2010 14:23:00
Messages: 108
Location: Гостивар
Offline

bedzo wrote:Да не треба fin ?

И како fin>>ime ?
Има некој начин да ги ставам имињата од документот во вектор?

Обична датотека, не знам што те буни .
напишавме
ifstream din ("dict.txt");
Наместо din може да стои што било.
а вектор вака би дошло...

сфати сега?
[Email] [MSN]
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Ау, јас мислев дека мора fin
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

bedzo wrote:Ау, јас мислев дека мора fin


Како беше онаа страницата, fail.mk беше? xD fin е само името на променлива од тип ifstream, а тоа во заградите е аргумент на конструкторот

Ако си учел теорија на програмирање, тогаш би требало се да ти биде јасно сега Ако си само на пракса, учи теорија хаха
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Така ме научи професорот, не го спомнал тоа 100%

Него како да знам кој број од кој "base" e?

This message was edited 2 times. Last update was at 06/06/2011 23:53:42

hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

Не постои начин. Ако бројот ти е 0, може да ти биде со која било основа

This message was edited 1 time. Last update was at 07/06/2011 00:33:12

obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

bedzo wrote:Така ме научи професорот, не го спомнал тоа 100%

Него како да знам кој број од кој "base" e?


Христијан има право. Ако ни дадеш малце повеќе контекст на прашањето, можеби ќе можеме да ти дадеме подобар одговор И base се вика основа на македонски
bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Palindromic Squares од USACO section 1.2

Знам да проверам кој броеви се палиндроми, но како да знам кој броеви треба да ги проверувам.
 
Forum Index » Други задачи
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team