[Logo] Mendo Judge Discussion Board - Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
BFS(breath first search) KOD  XML
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Author Message
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Еве се потрудив уште малку, 46 реда

This message was edited 2 times. Last update was at 26/09/2012 20:44:54

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

Не е фората да имаш краток код...
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Во брзината ли е ? 0,109 ?!

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2012 19:06:54

bedzoJoined: 18/01/2011 02:05:03
Messages: 234
Offline

tone wrote:Во брзината ли е ? 0,109 ?!

Па толку е и со бфс... Иста сложеност е.
toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Викав дека брзината на BFS е 0.109, на ова решение брзината е 0,015.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/10/2012 03:08:17

toneJoined: 08/12/2011 17:57:31
Messages: 13
Offline

Како може да биди иста сложеност кога едното е DFS а другото BFS...
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

tone wrote:Како може да биди иста сложеност кога едното е DFS а другото BFS...Magic..
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

Може некој да ми помогне да си ја најдам грешката за Овци?
Планирам да ја решам со flood fill но ми прави crash (враќа -1073741573 (0xC00000FD)) секогаш, не успеав да откријам во што е проблемот.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/02/2013 19:52:52


Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Пушти ја во debugger задачата на примерот кај што јавува грешка и види барем на која линија е грешката. Тој излезен код е segmentation fault, така да некаде пристапуваш на недозволена мемориска локација.
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

obi1kenobi wrote:Пушти ја во debugger задачата на примерот кај што јавува грешка и види барем на која линија е грешката. Тој излезен код е segmentation fault, така да некаде пристапуваш на недозволена мемориска локација.

11-ти ред, каде што почнува floodfill функцијата. Но таму не пристапувам на никаква променлива (пристапувам дури во 13ти ред, но и таму сите променливи кои ги отворам се валидни (ги пратев променливите со watch со дебагерот)).

Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

Матрицата poseteno никогаш не ја менуваш.
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Ако паѓа на ред кај што почнува функција (значи редот со { ) тогаш имаш segmentation fault како резултат на повикот на фукцијата -- веројатно си го надминал слободното место на stack-от како резултат на предлабока рекурзија.

Тоа Кико што го забележа оди во прилог на тоа што ти го покажува debugger-oт.
hristijanJoined: 24/01/2010 09:42:46
Messages: 49
Offline

Паѓа на 11-ти ред => бесконечна рекурзија => нешто заборава да смени => poseteno не ја менува. Не го анализирав баш кодот.

Тоа исто значи дека лошо го користиш дебегарот. И да не знаеше што значи кога ти падна програмата на тој ред, ако влезеше во функцијата, ќе приметеше дека посетуваш исто поле повеќе пати.
obi1kenobiJoined: 18/02/2010 20:01:33
Messages: 168
Offline

Кико има право, ако погледнеш во call stack полето, ќе видиш колку длабоко си стигнал во рекурзијата и со кои аргументи си ја повикал функцијата на кое место -- и треба да размислиш дали всушност си требало да стигнеш до таму
addictus


[Avatar]

Joined: 08/10/2010 11:22:51
Messages: 23
Location: Куманово
Offline

Damn, секогаш за глупи грешки барам помош на форумов.
Добро е, работи сега
Доколку некој го интересира, кодот е :

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2013 16:49:44


Решенија на задачи - aandevski.wordpress.com
[WWW]
 
Forum Index » Задачи од национални натпревари
Go to:   
Powered by JForum 2.1.8 © JForum Team